07:25 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1261
  Pratite nas

  Izveštaj Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) o hemijskim napadima u Siriji u martu 2017. naručen je i sastavljen pod političkim pritiskom zapadnih zemalja, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusiej Marija Zaharova.

  „Glavni zaključak ovog dokumenta, koji je očigledno napravljen po nalogu i možda pod političkim pritiskom zapadnih zemalja, svodi se na sledeću tezu: ‘postoje razumni osnovi da se smatra da je u sva tri slučaja sirijsko vladino vazduhoplovstvo upotrebilo hemijsko oružje i da su odgovarajuće naredbe stizale direktno od komande Vazduhoplovnih snaga Sirije’. Videti to ‘postoje razumni osnovi da se smatra’ u dokumentu međunarodne organizacije jednostavno je strašno“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

  „Šta ste radili tamo u OZHO-u ako kažete da nakon par godina imate razumne osnove da nešto smatrate? U ovim pitanjima ne sme biti polovičnosti ako dajete izveštaj, a ako nešto tvrdite, morate dati činjenice“, naglasila je ona.

  Ona je dodala da izveštaj OZHO-a o hemijskim napadima u Siriji krši principe vođenja istrage prema Konvenciji o hemijskom oružju.

  Organizacija za zabranu hemijskog oružja je u sredu objavila izveštaj o istrazi hemijskih napada u Siriji 2017. godine. Prema nalazima istražne grupe, sirijske vazduhoplovne snage izvršile su vazdušne napade u provinciji Hama pomoću granata sa hlorom i sarinom. Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da izveštaj OZHO sadrži lažne i isfabrikovane zaključke, čija je svrha iskrivljavanje činjenica i optuživanje sirijskih vlasti. Damask je naglasio da sirijske trupe nikada nisu koristile hemijsko oružje.

  Tagovi:
  OZHO, hemijski napad, Sirija, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga