09:26 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 01
  Pratite nas

  Iranski ministar nafte Bijan Zangane rekao saopštio je da bi OPEK+ mogao smanjiti proizvodnju u maju-junu za 10-12 miliona barela dnevno, a početkom januara 2021. godine predviđa se smanjenje od šest miliona barela, prenela je agencija Šana.

  „Razmatraju se dva predloga (za smanjenje proizvodnje nafte) – 10 i 11 miliona (barela dnevno) za OPEK i zemlje van organizacije. To bi trebalo da se uradi mimo onoga koliko treba da smanje proizvodnju one zemlje koje se do sada nisu uključivale u rad, kao što su Norveška, Brazil, Kanada, Sjedinjene Američke Države“, objasnio je Zangane komentarišući sastanak OPEK+ o stabilizaciji tržišta nafte.

  „Radi se o tome da se u maju-junu (predviđa smanjenje) za 10-12 miliona, od jula do kraja 2020. godine – za osam miliona – po ovom pitanju nema protivrečnosti, a od januara 2021. do aprila – za šest miliona“, rekao je ministar.

  On je dodao da će se na sastanku OPEK+ doneti odluka o smanjenju proizvodnje za 10 miliona barela dnevno, što će značiti smanjenje proizvodnje svake zemlje za 22 odsto.

  Ministar je rekao i da će Iran, Libija i Venecuela biti isključeni iz potrebe da smanje proizvodnju.

  Prethodno su izvori upoznati sa pregovorima izjavili da su zemlje OPEK+ na pragu postizanja sporazuma o novom smanjenju proizvodnje nafte kako bi se tržište održalo u uslovima pandemije virusa korona.

  Oni su naveli da je potrebno još samo malo vremena da se postigne sporazum.

  Sa svoje strane, agencija Blumberg javila je da su se zemlje OPEK+ dogovorile da smanje proizvodnju nafte za 23 odsto u maju-junu.  

  Pri tome će Saudijska Arabija i Rusija smanjiti proizvodnju nafte u maju-junu na nivo od 8,5 miliona barela dnevno, dodaje agencija.

  Zemlje članice OPEK+ razmatraju na video-sastanku stvaranje novog sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, uz moguće učešće drugih država, radi održavanja tržišta pod pritiskom pandemije virusa korona. Ministarstvo energetike Rusije u sredu je saopštilo da je zemlja spremna da učestvuje u novom sporazumu u okviru svog udela u ukupnoj proizvodnji.

  Tagovi:
  smanjenje proizvodnje nafte, OPEK, Nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga