21:33 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 5611
  Pratite nas

  Zemlje-učesnice organizacije OPEK+ dogovorile su se da smanje proizvodnju nafte za 23 odsto u maju-junu. Za sve predstavnike organizacije to će iznositi 10 miliona barela dnevno, javljaju mediji.

  Kako je saopšteno na Telegram kanalu agencije RIA Novosti, plan smanjenja proizvodnje je sledeći:

  – u maju-junu će iznositi 10-12 miliona barela dnevno;

  – u periodu jul-decembar smanjiće se na 8 miliona;

  – u periodu januar-april 2021. Dostići će 6 miliona.

  To znači da će, prema nacrtu sporazuma, zemlje OPEK+ ukupno u naredna dva meseca ograničiti proizvodnju sa 43,8 miliona na 33,8 miliona barela dnevno. Za svaku zemlju koja učestvuje u ograničenjima, proizvodnja bi trebalo da se smanji za 23 odsto.

  Takođe se navodi da se većina učesnica OPEK+ u početku složila oko svojih kvota za smanjenje proizvodnje, a postoji velika verovatnoća da će sastanak, „ako ne bude bilo nepredviđenih neslaganja“, dovesti do potpisivanja završnog dokumenta. 

  Zemlje članice OPEK+, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, kao i države izvan saveza, na video-sastanku nastavile su dijalog o smanjenju proizvodnje nafte za stabilizaciju tržišta usred pandemije virusa korona.

  Početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

  Tagovi:
  dogovor, smanjenje proizvodnje nafte, OPEK, Nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga