11:19 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 992
  Pratite nas

  Sunđer koji je pronađen u zalivu Manado u Indoneziji, proizvodi molekul manzamin A, koji zaustavlja rast kancerogenih ćelija grlića materice, otkrili su naučnici s Medicinskog univerziteta u Južnoj Karolini, koledža „Čarlston”, Univerziteta „Gadža Mada” u Indoneziji i Univerziteta u Malaji u Maleziji.

  Kako navodi „Medikal Ekspres”, naučnici su proučavali delovanje manzamina A na kancerogene ćelije, na primeru četire različite ćelijske linije raka grlića materice.

  Prema rezultatima: manzamin A zaustavio je rast kancerogenih ćelija, ne utičući posebno negativno na zdrave ćelije.

  Takođe, pokazalo se da je manzamin A efikasan protiv melanoma, raka prostate i pankreasa.

  Manzamin A još poseduje antiparazitska svojstva, odnosno, efikasan je protiv malarijskog parazita. Samo jedna doza bila je potrebna da zaštiti glodare od malarije. Pritom, neka jedinjenja slična ovoj jedinstvenoj klasi jedinjenja predstavljaju kandidate za kontrolu novog virusa korona.

  U okviru poslednjeg istraživanja bilo je dokazano da manzamin A smanjuje nivo ekspresije proteina, odgovornog za nekoliko kancerogenih oboljenja, uključujući rak grlića materice, a takođe pogoršava i ishod bolesti kod pacijenata.

  Kompjuterska simulacija, pak, pokazala je da manzamin A ima strukturu sličnu već postojećim inhibitorima ovog proteina. Međutim, manzamin A blokira problematični protein 10 puta efikasnije.

  Tagovi:
  ćelije, kancer, rak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga