03:34 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 461
  Pratite nas

  Sibirski državni univerzitet za nauku i tehnologiju „Mihail Fjodorovič Rešetnjev” patentirao je energetsko polje za zaštitu kosmonauta od radijacije za vreme svemirskih letova, piše u saopštenju objavljenom na sajtu „Rospatenta”.

  Kako se navodi u saopštenju, glavnu opasnost po ljudsko zdravlje i rad elektronske opreme prilikom poletanja u svemir predstavljaju protoni i pozitivno naelektrisana jezgra visokoenergetskih elemenata svemirskih zraka.

  „Pronalazak se odnosi na metode i zaštitna sredstva za posadu i opremu od jonizujućeg zračenja (naelektrisanih visokoenergetskih čestica) pri letovima u svemir, a može se koristiti i za dobijanje električne energije na svemirskom brodu, kao i za kontrolu energetskih parametara zaštitnog elektrostatičkog i magnetnog polja”, piše u saopštenju „Rospatenta”.

  Kako je ranije izjavio direktor odeljenja za radijacijsku bezbednost svemirskih letova sa Instituta za biomedicinska pitanja Ruske akademije nauka Vjačeslav Šuršakov, kosmonaut tokom celog života na Međunarodnoj svemirskoj stanici može boraviti ukupno najviše četiri godine, a u slučaju ekspedicije na Mars kosmonaut može da dobije dozvoljenu dozu zračenja samo u toku jednog leta.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  radijacija, svemirski brod, Rusija, svemir, kosmonauti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga