08:06 22 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 32
  Pratite nas

  Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da njegova administracija završava razradu plana za ukidanje ograničenja uvedenih u Sjedinjenim Američkim Državama zbog virusa korona.

  „Mnogo sam razgovarao o tome sa svojim timom i vodećim stručnjacima. Veoma smo blizu dovršenja plana za otvaranje zemlje. Nadam se ranije nego što je planirano... Uskoro ćemo sastaviti nove i veoma važne preporuke guvernerima (državama) sa informacijama kako da bezbedno otvore svoje države“, rekao je predsednik na konferenciji za novinare.

  On je dodao da će se zemlja otvoriti i to uspešno. Narednih dana objasnićemo šta će i kako biti“.  

  Tramp je, takođe, istakao da upravo šef države odlučuje o ukidanju karantina. „Ovlašćenja predsednika po ovom pitanju su totalna“, rekao je Tramp, ali je i obećao da će „poslušati savete“ država.

  Američki predsenik je naveo da je broj pacijenata i smrtnih slučajeva od virusa korona u zemlji prestao da raste iz dana u dan i počeo da opada, što daje osnova da se smatra da je vrhunac epidemije u Sjedinjenim Američkim Državama prošao.

  Direktor Nacionalnog instituta za alergijske i zarazne bolesti Antoni Fauči je, sa svoje strane, rekao da će verovatno doći do „postepenog otkrivanja“ zemlje, ali ne jednako za sve.

  Prema rečima glavnog infektologa zemlje, sva rešenja će se donositi isključivo uzimajući u obzir javno zdravlje.

  Situacija sa KOVID-19 u Sjedinjenim Američkim Državama

  Prema najnovijim podacima, u Sjedinjenim Američkim Državama potvrđeno više od 587 hiljada slučajeva oboljevanja, od čega je umrlo 23.644 osobe. Sjedinjene Američke Države nalaze se na prvom mestu u svetu po broju zaraženih.

  Ogromna većina stanovništva zemlje živi u uslovima ograničenja kretanja koje su uvele lokalne vlasti. Gotovo uvek ovakve zabrane uvode same države, ponekad i lokalne vlasti. Bela kuća daje preporuke državama kako da odgovore na epidemiju. Za sada Bela kuća preporučuje da se mere socijalnog distanciranja produže do 30. aprila u celoj zemlji.

  Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 1,92 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 119 hiljada ljudi.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  ukidanje ograničenja, ograničenja, pandemija, KOVID-19, koronavirus, Donald Tramp
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga