17:56 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  11186
  Pratite nas

  Hongkong treba što pre da donese zakone koji osiguravaju nacionalnu bezbednost regiona, saopštio je glavni predstavnik Kine u Hongkongu Lo Huining.

  Paket zakona predviđa zabranu bilo kakvih akcija protiv kineske Vlade. Između ostalog, Lo je izjavio da treba hitno prekinuti sve antivladine proteste koji „ugrožavaju princip: jedna država, dva sistema“.

  „Ako mravinjak koji podriva vladavinu zakona ne bude očišćen, brana nacionalne bezbednosti će pući, a normalan život stanovnika Hongkonga će biti narušen“, izjavio je Lo u televizijskom obraćanju.

  On je izjavio da treba hitno usvojiti zakone koji su bili napisani i o kojima se vodila rasprava još 2003. godine. Među njima su Član 23. Ustava Hongkonga, koji predviđa da hongkonške vlasti moraju samostalno donositi zakone čiji je cilj suzbijanje pokušaja izdaje države, separatizma, pobune i drugih subverzivnih aktivnosti protiv centralne vlade Kine. Pokušaj usvajanja ovih zakona pre 17 godina doveo je do masovnih protesta - tada je oko 500 hiljada ljudi izašlo na ulice Hongkonga.

  Nemirni Hongkong

  Od početka juna u Hongkongu se održavaju masovni protesti izazvani razmatranjem nacrta zakona o izručenju. Na kraju su vlasti učinile ustupke i početkom oktobra ovaj dokument je povučen.

  Bez obzira na to, neredi nisu prestali, postali su malobrojniji, ali nasilniji. Za samo šest meseci u Hongkongu je održano više od 900 demonstracija i marševa, a privedeno je gotovo šest hiljada ljudi.

  Tagovi:
  Hongkong, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga