12:36 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3528
  Pratite nas

  Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su, uprkos sankcijama uvedenim Rusiji i oštrim merama američke administracije, njegovi odnosi sa tom zemljom i dalje dobri.

  Na pitanje novinara ne smatra li on da su se odnosi SAD sa brojnim zemljama, uključujući Rusiju, pokvarili, Tramp je odgovorio:

  „Niko nije bio tako surov sa (ruskim predsednik Vladimirom) Putinom kao što sam ja bio. On to zna bolje od svih. Pogledajte sankcije. Pogledajte šta sam učinio s njihovim gasovodom u Evropu. Međutim, imam veoma dobre odnose sa Putinom, uspeo sam da zaključim sporazum sa Rusijom, Saudijskom Arabijom i OPEK plus, što će nam omogućiti da sačuvamo Teksas, Severnu Dakotu i Oklahomu i druge države“.

  Gasovod „Severni tok 2“

  Krajem prošle godine američki predsednik potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtevima SAD.

  Amerikanci se boje da će Evropska unija zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju da osujete projekat i istovremeno stvore uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po većim cenama.

  Nemačka je kritikovala sankcije Vašingtona protiv Rusije, a prema rečima portparola kompanije „Nord strim 2 AD“, za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka.

  Novi dogovor OPEK plus

  OPEK plus je 12. aprila odobrio novo smanjenje proizvodnje nafte u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine: za 23 odsto u maju-junu, 18 odsto – do kraja 2020. i 14 odsto – do kraja aprila 2022. godine.

  U prvoj fazi savez će smanjiti proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, zatim za 8 i 6 miliona. Za Rusiju i Saudijsku Arabiju referentna baza iznosiće 11 miliona barela dnevno.

   

  Tagovi:
  dobri odnosi, odnosi s Rusijom, sankcije Rusiji, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga