09:11 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 390
  Pratite nas

  Nekoliko afričkih zemalja tražilo je od Rusije pomoć u borbi protiv virusa korona, a svi zahtevi razmatraju se uzimajući u obzir ozbiljnost situacije u konkretnoj zemlji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

  „Ruskoj Federaciji obratilo se nekoliko afričkih država sa molbom za pomoć u borbi protiv virusa korona. Afrikancima je potrebna pomoć u medicinskoj opremi, uključujući respiratore, sisteme za testiranje, lična zaštitna sredstva, dezinfekciona sredstva, potrošni materijal. Ove molbe se pažljivo razmatraju, uzimajući u obzir ozbiljnost situacije u određenoj zemlji“, ističe se u ruskom Ministarstvu.

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije skrenulo je pažnju da su trenutni pokazatelji širenja virusa korona u Africi, osim u Alžiru, Egiptu, Maroku i Južnoafričkoj Republici, relativno niski i naglasilo da ovaj problem svakako izaziva ozbiljnu zabrinutost u zemljama afričkog kontinenta.

  Medicinski radnici u zaštitnim odelama tokom dezinfekcije medicinskog centra u Dakaru, Senegal
  © REUTERS / Zohra Bensemra
  Medicinski radnici u zaštitnim odelama tokom dezinfekcije medicinskog centra u Dakaru, Senegal

  Kako se pojašnjava u saopštenju, pandemija može da se odrazi na mogućnost sprovođenja opsežnih zadataka prevazilaženja siromaštva, obezbeđenje održivog razvoja, realizaciju integrativnih projekata sa kojima se suočavaju afričke države.

  „Složena socijalno-ekonomska situacija u mnogima od njih, visoka gustina naseljenosti, slab lokalni zdravstveni sistem, krize i sukobi, otvorene granice i nekontrolisane migracije mogu da dovedu do naglog skoka bolesti sa najnepredvidivijim posledicama“, ističe Ministarstvo.

  U Moskvi podsećaju da je Rusija poslednjih godina afričkim zemljama pružila značajnu pomoć kako u cilju svladavanja posledica prirodnih katastrofa, tako i u borbi protiv širenja infektivnih bolesti kao što je ebola.

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije još navodi da će Rusija nastaviti da pomaže afričkom kontinentu u skladu sa postojećim mogućnostima u okviru međunarodnih organizacija i na bilateralnoj osnovi. Prilikom donošenja odgovarajućih odluka biće uzet u obzir čitav niz faktora, uključujući tempo širenja virusa korona u Ruskoj Federaciji.

  Prema podacima regionalnog predstavništva Svetske zdravstvene organizacije u Africi, do sada je registrovano 21.633 slučaja obolelih od kovida 19, a umrlo je 1.076 osoba.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  pandemija, pomoć, Rusija, Afrika, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga