02:57 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 740
  Pratite nas

  Pandemija virusa korona postala je ozbiljan test za sve države, a politika hegemonizma i dominacije u ovim uslovima je posebno neprimerena, smatra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

  „U ovim uslovima potrebni su kolektivni pristupi izgradnji međunarodnih odnosa. Koncepcija i praksa hegemonizma i dominacije su apsolutno neprimerene u 21. veku.“

  Prema njegovim rečima, odavno je postalo očigledno da čovečanstvo živi u uzajamno povezanom i zavisnom svetu, a „pandemija je to potvrdila do krajnjih granica“.

  „Koronavirusna infekcija koja je postala ozbiljan test za sve države, kao i mnoge međunarodne organizacije, svakako treba da nas podstakne da razmislimo o svemu što se dešava u svetu i da shvatimo kako i u kom pravcu treba dalje živeti kako bi se obezbedila mirna, bezbedna, stabilna budućnost celog čovečanstva“, naglasio je Lavrov.

  Ruski zvaničnik je istakao da nelegitimne jednostrane sankcije u uslovima pandemije nanose ogromnu štetu građanima brojnih država, a pre svega Irana, Sirije, Kine.

  Virus korona
  Virus korona

  Prema njegovim rečima, te države su onemogućene da kupe opremu, lekove, lična zaštitna sredstva, jer „zapadne zemlje, naročito Sjedinjene Američke Države kategorički odbijaju da se odazovu na predlog objave humanitarne pauze, u sklopu koje bi se stopirale sve sankcije na isporuku sredstava neophodnih u borbi protiv pandemije“.

  Podsetimo, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je ranije zemlje G20 da ukinu sankcije protiv drugih država radi produktivnije borbe protiv širenja kovida 19. Ukidanje ili stopiranje sankcija u uslovima pandemije podržao je i glavni komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  politika, pandemija, virus korona, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga