07:46 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 480
  Pratite nas

  Radioaktivni metal iz zone otuđenja u Černobilju izvozi se u inostranstvo i prodaje na crnom tržištu, tvrdi politikolog i vojni analitičar Dmitrij Taran u intervjuu za TV „Zvezda“.

  Taran tvrdi da je iz zone otuđenja u Černobilju tokom nekoliko godina odvožen prikupljeni radioaktivni metal. Specijalna tehnika nalazila se na poligonu „Rassoha“. Prema nekim podacima, u ekskluzivnoj zoni nalazilo se više od 77 hiljada tona metala. Međutim, snimci koje su zabeležili dronovi 2016. godine, pokazali su da su stotine jedinica tehnike iz „Rassoha“ jednostavno nestale.

  Rezultati policijske istrage pokazali su da je u preradi starog gvožđa iz Černobilja učestvovalo nekoliko privrednih firmi, a osnivač jedne od njih je otac bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka – Aleksej Porošenko.

  „Glavni zaključak do kog sam došao je da Ukrajina nema svog gospodara. Štaviše, nema ga već 20 godina. Uvek postoji prodaja municije iz različitih skladišta, trgovina drvetom, trgovina starim gvožđem, za čime uvek postoji potražnja. Uspostavljena je velika mreža sa kompanijama iz senke koje to sve realizuju. Ovo su, naravno, učesnici spoljno-ekonomske delatnosti. Staro gvođže se izvozi. U svakom slučaju, sve ide preko Istanbula“, objasnio je Taran.

  Kako se navodi, pored radioaktivnog otpada, sa teritorije oko zone otuđenja u Černobilju izvozi se i radioaktivno drvo. Prema informacijama portala „Ukrajina.ru“, u toj zoni bili su registrovani i slučajevi nezakonite eksploatacije ćilibara, koji se zatim prodaju u zemljama Evropske unije.

  Tagovi:
  Černobilj, izvoz, metal, radioaktivnost
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga