17:23 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1173
  Pratite nas

  Američke vlasti nameravaju da otvore konzulat na Grenlandu i da pruže finansijsku podršku ostrvu u iznosu od 12,1 milion dolara. Na taj način Vašigton namerava da se bori protiv ruskog i kineskog uticaja na Arktiku, prenosi „Foks njuz“.

  Prema pisanju portala, koji se poziva na predstavnike administracije američkog lidera, finansijska sredstva će biti usmerena na energetiku, turizam i obrazovanje.

  „U saradnji sa Danskom i vladom Grenlanda razradili smo finansijski paket u iznosu od 12,1 milion dolara, kako bismo ubrzali novi početak. To je znak našeg ponovnog prisustva na ostrvu“, rekao je jedan od američkih zvaničnika za „Foks njuz“.

  S obzirom na otapanje leda, koji pokriva više od 90 odsto površine Grenlanda, mogu se pojaviti nove mogućnosti za iskopavanje nafte i mineralnih resursa. Pored toga, otopljenje izazvano klimatskim promenama otvara nove morske puteve, stvarajući potencijal za komercijalne i vojne delatnosti, piše portal.

  Američka ambasadorka u Danskoj Karla Sends nagovestila je američku finansijsku pomoć Grenlandu, istakavši da će SAD postati njihov primarni partner na Arktiku.

  „Neiskorišćeni resursi celog Arktika zaista su impresivni. Među njima su nafta i gas, kao i riba, koja igra važnu ulogu u globalnom snabdevanju hranom, kao i retki zemni elementi“, istakla je Karla Sends.

  Ona je takođe optužila Rusiju „za agresivno ponašanje i sve veću militarizaciju Arktika“.

  Međutim, američki predlog je izazvao nezadovoljstvo kod pojedinih Danaca.

  „SAD pokušavaju da unište Dansko kraljevstvo. To je apsolutno nedopustivo“, izjavio je predstavnik Konzervativne stranke Danske i bivši ministar Rasmus Jarlov.

  Podsetimo, u avgustu prošle godine američki predsednik Donald Tramp razgovarao je sa svojim pomoćnicima na temu da li bi SAD trebalo da kupe Grenland, koji pripada Danskoj.

  Međutim, sa Grenlanda je stigao odgovor da su spremni za saradnju, ali da se teritorija ne prodaje.

  Tagovi:
  pomoć, konzulat, SAD, Rusija, Grenland
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga