02:24 26 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 8011
  Pratite nas

  Centar sirijske provincije Dejr el Zor sada je praktično u potpunosti razrušen zbog žestokih borbi, koje su tu nedavno vođene. Zgrade su popadale kao kule od karata, a od pojedinih su ostale samo zidine.

  Militanti su prvenstveno gađali takozvane jermenske i hrišćanske četvrti, gde lokalno stanovništvo nikada nije podržavalo stavove radikalnih islamista.

  U jednoj od porušenih crkava, militanti su gađali oltar mitraljezom krupnog kalibra, a zatim su na tom mestu pripremali hranu. Dragoceni predmeti su ukradeni, a teroristi su čak pokušali da otvore grobove u potrazi za vrednim predmetima. Školu pored crkve su zapalili, a svuda po zidovima ostavili su ispisane preteće poruke na arapskom jeziku.

  U blizini se nalazi srušeni hram Svetih velikomučenika i spomenik posvećen Jermenima - žrtvama osmanskog genocida. Početkom prošlog veka u turskom koncentracionom logoru u Dejr el Zoru stradalo je hiljade Jermena. Predsednik Sirije obećao je da će obnoviti crkvu.

  Militanti su držali grad u blokadi nekoliko godina, zbog čega je gotovo 85 odsto objekata porušeno.

  Dejr el Zor, koji se pre borbi smatrao biserom Istoka, biće ponovo izgrađen. Sirijske vlasti su razradile program obnove. U gradu se sada nalazi neuporedivo manji broj ljudi, nego pre rata – svega nekoliko desetina hiljada građana, dok ih je pre bilo više od 200.000.

  I ruska strana je pritekla u pomoć. Eksperti centra za pomirenje neprijateljskih strana i kontrolu izbeglica procenili su potrebne snage i sredstva, prvenstveno za obnovu škola, bolnica i druge jednako važne infrastrukture.

  Neophodna je građevinska oprema, materijali i mnogo radnika. Vlasti pružaju podršku onima koji su uspeli da se vrate, a stanovnici samostalno obnavljaju kuće i stanove uz pomoć svih članova porodice.

   

  Tagovi:
  teroristi, sirija, Dejr el Zor
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga