01:02 03 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 0 0
  Pratite nas

  Cena severnomorske mešavine nafte „Brent“ za isporuke u julu porasla je iznad 25 dolara po barelu, pokazuju podaci sa berze.

  Prema stanju od 1.54 po srednjoevropskom vremenu, cena julskih fjučersa za naftu „Brent“ porasla je za 0,93 odsto – na 25,04 dolara po barelu.

  Vrednost junskih fjučersa za naftu „Brent“ iznosi 21,64 dolara po barelu.

  Cena sirove nafte „VTI“ za junske isporuke pada za 1,42 odsto, pa je trenutna cena 16,70 dolara po barelu.

  Situacija na tržištu nafte

  Zbog epidemije virusa korona (patogen kovid 19), od koga je obolelo skoro tri miliona ljudi širom sveta, većina zemalja uvela je karantin, zatvorila granice i ograničila kretanje svojih građana.

  U vezi s tim, potražnja za naftom je pala, a u martu države članice OPEK plus nisu uspele da produže svoje sporazume o proizvodnji. Zbog toga su se cene nafte više nego prepolovile od početka godine i oborile rekorde od pre 18 godina.

  Poslednjih nedelja kotacije su obnovljene uoči novog sastanka zemalja OPEK plus. Zemlje-članice ove organizacije su se na video-konferenciji 12. aprila složile da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno. Međutim, kako navode analitičari Međunarodne agencije za energetiku, sporazum OPEK plus ne može da nadoknadi pad potražnje u svetu, ali bi mogao da dovede do početka smanjenja zaliha u drugoj polovini godine.

  Tagovi:
  Nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga