01:03 30 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3178
  Pratite nas

  NATO namerava više da uključi Gruziju u osiguranje bezbednosti u Crnom moru, putem „hibridne odbrane“ od Rusije, izjavio je specijalni predstavnik generalnog sekretara Alijanse za Kavkaz i Centralnu Aziju Džejms Apaturaj.

  U intervjuu za gruzijski radio, Apaturaj je objasnio planove NATO-a „pogoršanjem situacije u sferi bezbednosti na Crnom moru za Gruziju, Ukrajinu i države-članice NATO-a“.

  „Razlog za to su agresivni koraci Rusije u Gruziji i Ukrajini“, utvrdio je on.

  Po njegovim rečima, Rusija je navodno iskoristila Krim za „povećanje vojnih snaga u Crnom moru“, što utiče i na države NATO-a i na Gruziju i Ukrajinu.

  „Polazeći od toga, mi nameravamo da aktivno uključimo Gruziju u takozvanu ’hibridnu odbranu‘ protiv takvih izazova sa strane Rusije kao što su sajber-napadi, dezinformacije, energetske blokade, maskiranje vojne i obaveštajne aktivnosti“, saopštio je specijalni predstavnik generalnog sekretara NATO-a.

  Pod dva, po njegovim rečima, „NATO namerno uključuje Gruziju u program vazdušne bezbednosti, koja omogućuje Gruziji da bolje razume šta se dešava u njenom vazdušnom prostoru“.

  „Treća komponenta — veće učešće Gruzina i Ukrajinaca u zajedničkim vojnim vežbama, posebno jer u Gruziji vrlo dobro funkcioniše Školski centar NATO-a i Institucionalna vojna škola“, izjavio je on.

  Apaturaj je izrazio nadu da će tamo biti više Ukrajinaca.

  „Pod četiri, saveznici razmatraju pitanje većeg učešća Gruzije u regionalnim vojnim vežbama. Na takav način mi smo napravili četiri jasna koraka kako da se Gruzija više uključi u osiguranje bezbednosti na Crnom moru“, rekao je Apaturaj.
  Tagovi:
  Rusija, Gruzija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga