03:48 06 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  51364
  Pratite nas

  Amerikanci su prekinuli finansiranje Instituta za virusologiju u Vuhanu, posle više godina finansijske pomoći toj kineskoj instituciji u istraživanju virusa korona koji sa slepih miševa mogu da pređu na ljude.

  Nacionalni institut za alergijske i zarazne bolesti, na čijem je čelu dr Entoni Fauči, glavni američki epidemiolog, koji se smatra i vođom borbe protiv epidemije virusa korona, i Nacionalni institut za javno zdravlje SAD, odobrili su u proteklih šest godina Institutu za virusologiju u Vuhanu 7,4 miliona dolara za istraživanje virusa korona, piše „Njuzvik“.

  Druga faza projekta započeta je 2019, a 3,7 miliona dolara za nju odobreno je prošle godine.

  Finansiranje druge faze projekta prekinuto je krajem aprila odlukom administracije američkog predsednika Donalda Trama, piše „Politiko“. Tako neće biti isplaćeno preostalih 370.000 dolara kineskom institutu.

  Prvu fazu, koja je koštala takođe 3,7 miliona dolara, a trajala je od 2014. do prošle godine, finansirao je Faučijev Nacionalni institut za alergijske i zarazne bolesti.

  Njen cilj bilo je praćenje virusa korona kod slepih miševa, a njom je rukovodio Ši Ženg Li, koji je zajedno sa drugim naučnicima iz laboratorije u Vuhanu istraživao i katalogizovao viruse korona kod slepih miševa u prirodnom okruženju.

  U drugoj fazi, koju je finansirao Nacionalni institut za javno zdravlje SAD preko neprofitne organizacije „Ekohelt Alajans“, naučnici iz Vuhana u laboratorijskim uslovima izučavali su infektivnost tih virusa, njihovu mogućnost da „skoče“ na ljude.

  Svetska zdravstvena organizacija navodi da novi virus korona SARS-kov2, koji je izazvao globalnu pandemiju, poreklo vodi iz slepog miša, a da se na ljude proširio najverovatnije preko tržnice u Vuhanu.

  Dr Entoni Fauči, vodeći epidemiolog u SAD
  © AP Photo / Alex Brandon
  Dr Entoni Fauči, vodeći epidemiolog u SAD

  Mnogi naučnici su, pre izbijanja pandemije virusa korona, kritikovali ovakva istraživanja zbog opasnosti od toga što bi virus, nad kojim se obavljaju eksperimenti, među kojima je i genetički inženjering, mogao da „procuri“ iz laboratorije.

  „Njuzvik“ podseća da je Fauči, koji je na čelu Nacionalnog instituta za alergijske i zarazne bolesti još od 1984. godine, pre desetak godina bio umešan u kontroverzno istraživanje virusa ptičjeg gripa.

  Tada su naučnici „propuštali“ taj virus kroz razne životinjske vrste kako bi postao zarazniji do te mere da može izazvati pandemiju.

  Više od 200 američkih naučnika tada je pozvalo da se takva istraživanja prekinu zbog opasnosti od moguće „curenja“ takvog virusa iz laboratorije,

  Fauči je tada takva istraživanja branio rečima da će „omogućiti nalaženje novih antivirusnih lekova koji bi mogli da služe za prevenciju i lečenje“.

  Pod pritiskom javnosti, takva istraživanja su prekinuta 2014. godine, kada je suspendovana 21 studija.

  Ipak, Nacionalni institut za javno zdravlje SAD ukinuo je moratorijum na takva istraživanja 2017. godine, a dve godine kasnije odobrio je i sprovođenje dve takve studije na gripu.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  virus korona, Entoni Fauči, laboratorija, institut, Vuhan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga