21:56 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  4037
  Pratite nas

  NATO je smanjio svoj nuklearni arsenal u Evropi za 90 odsto, ali će ostati „nuklearna alijansa“ sve dok takvo oružje postoji u svetu, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, prenosi nemački „Velt“.

  Stoltenberg je takođe pozdravio „jasnu posvećenost“ Nemačke obavezama u okviru strateške koncepcije NATO-a o nuklearnom obuzdavanju.

  „Nuklearni sporazumi Alijanse danas su jednako važni kao i pre što su bili. Oni predlažu nuklearnu zaštitu evropskim saveznicima“, istakao je generalni sekretar.

  Podsetimo, u aprilu je nemački portal „Špigl“ pisao o tome da su SAD modernizovale svoje nuklearne bojeve glave tipa B61, koje su razmeštene na teritoriji Nemačke. Kako se navodi, tajna operacija je sprovedena u jesen 2019. godine.

  Prema sporazumu iz 1991. godine, Nemačka je odustala od proizvodnje, posedovanja i raspoređivanja nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja. Krajem juna 1991. godine Sovjetski Savez je povukao sve vojne nuklearne komponente sa teritorije bivše Istočne Nemačke.

  Međutim, na teritoriji zemlje se i dalje nalazi američko nuklearno oružje u okviru strateške koncepcije NATO-a o zastrašivanju potencijalnih protivnika. Prema nepotvrđenim podacima, do 20 američkih nuklearnih bojevih glava nalazi se u avio-bazi u blizini Bihela.

  Tagovi:
  nuklearno oružje, Stoltenberg
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga