05:43 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  62112
  Pratite nas

  Američki Stejt department izdvojiće 140 hiljada dolara za pomoć balkanskim zemljama u borbi protiv „dezinformacija, uključujući i one koje dolaze iz Rusije“, prenosi televizija RT, koja je imala uvid u dokument.

  Kako je precizirano u tenderskoj dokumentaciji, preko ambasade u Prištini biće dodeljena sredstva za realizaciju programa „’TehKamp‘ na Kosovu: Borba protiv dezinformacija na Balkanu“.

  Cilj programa ’TehKamp‘ na Kosovu: Borba protiv dezinformacija na Balkanu je jačanje poverenja javnosti u slobodnu štampu i demokratske institucije, pomaganje učesnicima da efikasnije otkrivaju i da se bore protiv lažnih vesti, dezinformacija i povezanih pretnji, kao što su lažni nalozi“, navodi se u tekstu.

  Ističe se da će događaj biti regionalnog karaktera. „Ciljna publika“ su slušaoci sa Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije i Slovenije.

  Oni će navodno uključivati zvanične predstavnike lokalnih uprava, novinare, kao i uticajne medije.

  Program čine dve komponente — trodnevni seminar i događaji, koji će uslediti nakon njega.

  „Komponenta 1 predviđa održavanje trodnevnog seminara u Peći od 19. do 21. novembra 2020. godine, na kome će učestvovati bar 45 ljudi. Komponenta 2 predviđa niz pratećih događaja, uključujući izdvajanje grantova, kao i program razmene“, objašnjava se u dokumentu.

  Planirano je da se ovim programom postigne niz ciljeva. Kao jedan od njih izdvaja se „suprotstavljanje ruskim dezinformacijama“.

  „Tokom godine najmanje 50 odsto novinara, koji su prošli obuku u okviru programa ’TehKamp‘, učestvovaće u lokalnim ili regionalnim inicijativama kako bi ojačali svoje novinarske mreže (uključujući i onu koja je usmerena na istraživačku delatnost u okviru aktivnog suprotstavljanja ruskim dezinformacijama). Osim toga, zajedno sa uticajnim licima iz medija oni će početi da sprovode aktivnosti u cilju borbe protiv dezinformacija“, ističe se u tekstu.

  Na konkursu za dodelu grantova mogu učestvovati predstavnici lokalnih neprofitnih i nevladinih organizacija, analitičkih centara, organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kosovo, dezinformacije, Rusija, SAD, Stejt department
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga