23:37 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  11182
  Pratite nas

  Kina može da počne da prodaje američke hartije od vrednosti i na taj način izazove pad kursa dolara, piše „South China Morning Post“.

  Kako navodi list, Peking drži 1,1 bilion dolara američkih državnih obveznica i razmatra mogućnost smanjenja kineskih ulaganja u američke hartije od vrednosti, kao odgovor na novo intenziviranje napetosti u bilateralnim trgovinskim odnosima i „verbalni rat“ između država zbog pandemije Kovid-19.

  „To, pre svega, može stvoriti problem na tržištu američkih državnih obveznica pošto je Vašington značajno povećao izdavanje novih hartija od vrednosti radi finansiranja niza programa za borbu portiv pandemije i ekonomske štete koju je virus naneo“, navodi se u materijalu.

  Analitičari naglašavaju da bi ovaj rizični korak mogao naneti štetu reputaciji SAD i da bi mogao dovesti u pitanje njihovu sposobnost da servisiraju svoj dug.

  Pri tome, autori članka naglašavaju da Peking ovako radikalne korake razmatra kao krajnju meru i kinesko rukovodstvo će prvo pokušati da izvrši pritisak na Vašington na druge načine.

  Osim toga, kako je listu rekao glavni ekonosmista „Deloitte China“ Soj Sitao, u Kini i Rusiji razgovaraju o mogućnosti odustajanja od dolara koji SAD koriste kao oružje na svetskom tržištu.

   

  Tagovi:
  dolar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga