11:25 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 320
  Pratite nas

  U međunarodnoj operaciji za borbu protiv nelegalne trgovine umetničkim predmetima pronađeno je više od 19.000 ukradenih artefakata, među kojima su retke kovanice, fosili, umetnička dela i antikviteti, prenosi Tanjug.

  Koordinisana akcija uključivala je 300 odvojenih istraga i rezultirala 101 hapšenjem, navodi se u saopštenju za javnost koje su objavili Interpol, Europol i Svetska carinska organizacija, koji su zajedno vodili operaciju.

  Akcija, u kojoj su traženi artefakti opljačkani iz ratom pogođenih zemalja ili ukradeni iz muzeja i sa arheoloških nalazišta, obuhvatila je više od 100 zemalja.

  Zaplene su vršile policijske i carinske vlasti širom sveta, među kojima su bili i zvaničnici Avganistana, koji su pronašli 971 umetnički predmet, spreman da krene sa kabulskog međunarodnog aerodroma „Hamid Karzai“.

  Slična zaplena izvršena je na madridskom aerodromu Barahas, gde su pronađene zlatne figurice, drevni dragulji i veoma retka zlatna maska.

  Policijske snage u Argentini i Letoniji u međuvremenu su zaplenile 2.500 i 1.375 istorijskih kovanica.

  Pronađeni su i keramika, antičko oružje i slike, a u operaciji je zaplenjeno i više od 100 detektora metala koji su koristili „lovci na blago”.

  Zaplene su izvršene u okviru globalne operacije „Atina 2”, koja se odvijala uporedo sa evropskom istragom „Pandora 4”. Obe su završene u jesen 2019. godine, iako su detalji objavljeni tek ove nedelje „iz operativnih razloga“.

  Tagovi:
  zaplena, Policija, Akcija, Europol, Interpol
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga