06:36 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 218
  Pratite nas

  Ankara će uzvratiti vatrom na provokacije Libijske nacionalne armije koju predvodi general Halifa Haftar, ukoliko turske diplomatske misije u Libiji budu napadnute, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Turske.

  „Ilegalne formacije povezane sa Haftarom poslednjih dana su pojačale napade na civile i civilnu infrastrukturu. Samo 9. maja one su ispalile više od 100 raketa i otvorile žestoku paljbu na centar Tripolija“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

  Tursko Ministarstvo tvrdi da su mete napada, u kojima su poginuli i ranjeni civili, bile diplomatske misije, uključujući tursku ambasadu u Tripoliju, aerodrom i drugi civilni objekti.

  Ministarstvo je osudilo napade i nazvalo ih ratnim zločinima.

  „Ponovo ističemo, ukoliko napadi budu usmereni na naša diplomatska predstavništva u Libiji, smatraćemo Haftarove snage legitimnim ciljem (za uzvratni napad)“, ističe se u saopštenju.

  Ministarstvo smatra neprihvatljivim to što Ujedinjene nacije ne reaguju na te napade.

  „Za vreme Ramazana i pandemije zajednička odgovornost međunarodne zajednice je da zaustavi pučistu Haftara, koji ubija svoje građane, među kojima su i deca, žene i stariji ljudi“, navedeno je u saopštenju.

  Podsetimo, ranije je Haftar saopštio da raskida sve političke sporazume i preuzima vlast u zemlji.

  Italija je u petak osudila napad na zonu u blizini rezidencija ambasadora Italije i Turske u Tripoliju i optužila LNA za napad u kome je stradalo najmanje dvoje ljudi.

  Borbena avijacija LNA, generala Haftara izvela je seriju napada u četvrtak na plaćenike iz Sirije i turski komandni štab u gradu Misurat, 200 kilometara istočno od Tripolija.

  Libijski sukob

  U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

  Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

  Tagovi:
  diplomatska misija, Halifa Haftar, libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga