17:12 11 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  2949
  Pratite nas

  Kina je posebnim dokumentom koji sadrži 24 tačke odgovorila na optužbe državnog vrha Sjedinjenih Država, pre svih Donalda Trampa i Majka Pompea, da je kriva za pandemiju virusa korona. Dokument je objavljen na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova, a njegovi autori detaljno analiziraju i opovrgavaju „mitove i lažne optužbe“ protiv Pekinga.

  Moto celog dokumenta su reči američkog predsednika Abrahama Linkolna: „Možete neko vreme da varate deo naroda, pa i ceo narod, ali ne možete stalno da varate ceo narod.“

  U prvom odeljku dokumenta autori ukazuju na neosnovanost i nekorektnost termina „kineski virus“ ili „virus Vuhan“, koje je često koristio i sam Donald Tramp. Ukazuje se da nikakvim naučnim podacima nisu potvrđene pretpostavke da je kineski grad Vuhan izvor novog virusa korona, prenosi „Fakti.org“.

  U dokumentu se naglašava da su pravi izvori virusa korona novog tipa daleko od područja u kojima je infekcija prvi put otkrivena, dakle, daleko od Kine.

  Peking za primer navodi da je virus side prvi put dijagnostikovan u Sjedinjenim Državama, mada ne potiče iz Sjedinjenih Država.

  Peking takođe odbacuje verziju da je virus kovid 19 stvoren u laboratorijama virusološkog instituta u Vuhanu. Naveo je da „svi dostupni podaci ukazuju na prirodno poreklo virusa“.

  U dokumentu se pobija i tvrdnja da je Kina mogla da uspostavi kontrolu nad virusom u ranim fazama epidemije u Vuhanu, ali da to nije učinila, već je svojim građanima dozvolila da slobodno putuju u Milano, Njujork i drugde po svetu, što je dovelo do globalnog širenja zaraze.

  Kina je navela da je već u januaru uvela potpunu blokadu Vuhana, koja je ukinuta tek u aprilu.

  Priznajući da je virus pre takve blokade već uspeo da izađe izvan grada, Ministarstvo spoljnih poslova NRK naglašava da je bilo potrebno vreme da se shvati i prouči priroda novog virusa.

  Ovome je pridodalo da je Italija uvela karantin i druge stroge mere tek nakon što je izbila na vrh u svetu u pogledu smrtnosti od korone.

  Da bi se opovrgle optužbe da je Peking pokušavao da u prvoj fazi prikrije dimenzije epidemije, u dokumentu se daje potpuna hronologija događaja iz tih dana.

  Navodi se da se prvi izveštaj lokalnih vlasti o sumnji na slučajeve upale pluća pojavio 27. decembra 2019, a da su kineski epidemiolozi istog dana započeli „istragu o incidentu“.

  Takođe da je Peking već 31. decembra obavestio kancelariju SZO u zemlji o „slučajevima neobične upale pluća u Vuhanu“, sa podsećanjem da su te informacije tada „obišle svetske medije“.

  Kinesko ministarstvo je podsetilo i da je Peking već 3. januara 2020. počeo da pruža pravovremene informacije SZO, kao i „relevantnim zemljama, uključujući Sjedinjene Države“.

  U dokumentu stoji i da je 7. januara 2020. Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti identifikovao prvi soj novog virusa, a da je 12. januara njena Nacionalna zdravstvena komisija dostavila SZO podatke o genetskom sekvenciranju virusa.

  Pročitajte još: 

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Vuhan, Kina, SAD, koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga