23:40 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2064
  Pratite nas

  Rusija je u vojnom smislu veoma uspešna u Siriji, iako se političko rešenje neće naći sve dok se ne distancira od Asada i Iranaca, izjavio je specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Siriju Džejms Džefri.

  Prema njegovim rečima, ključni interesi Rusije u Siriji su — održavanje vojnih baza, kao i zaštita svojih ekonomskih investicija. Osim toga, kako je izjavio Džefri, Rusija smatra da će joj ograničeno vojno učešće u Siriji pomoći da ostvari velike strateške uspehe.

  „Rusija je, u vojnom smislu, zaista uspešna u Siriji. Problem je u tome što političkog rešenja nema zbog problema sa predsednikom Bašarom Asadom. Naš zadatak je da im ukažemo dalji put preko Ujedinjenih nacija i pri podršci UN. Ali, to zahteva da se oni u nekoj meri distanciraju od Asada i Iranaca”, istakao je Džefri na videokonferenciji u analitičkom centru „Hadson institut“.

  Tom prilikom, Džefriju je postavljeno pitanje, da li je moguće „uneti razdor u odnose Asada i Rusa” i vredi li verovati u saopštenja da je Moskva u poslednje vreme nezadovoljna Asadom.

  „Smatramo da su ta saopštenja istinita. Razgovarali smo s Rusima tokom prošle godine i Rusi nisu zadovoljni Asadom. Problem je što oni ne vide alternativu”, naglasio je Džefri.

  Demineri Međunarodnog protivminskog centra Oružanih snaga Rusije razminiraju istorijski deo Palmire
  © Sputnik / Ministry of defence of the Russian Federation

  Rusija i SAD podržavaju mirno rešavanje situacije u Siriji pod okriljem UN.

  SAD od 2011. godine zahtevaju ostavku sirijskog predsednika Asada i u to ubeđuju i druge zemlje, ali za sada bezuspešno.

  Tagovi:
  Bašar Asad, Rusija, Džejms Džefri
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga