04:03 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 95
  Pratite nas

  Neočekivano smanjenje komercijalnih zaliha nafte u SAD za 0,7 miliona barela dovelo je do rasta cena nafte. Marka VTI je porasla za jedan procenat. Analitičari očekuju povećanje zaliha za 4,1 milion barela, navodi Rojters.

  Analitički centar „Capital Economics“ navodi da ova statistika pokazuje da je najteži period u naftnoj krizi prošao. To znači da će potražnja i ponuda nafte biti uravnotežena i da ne postoji pretnja da će skadišta biti prepunjena.

  Najveći strah u ovom trenutku ostaje pretnja od drugog talasa pandemije virusa korone. Ona može dovesti do prestanka smekšavanja karantina, što pomaže rastu potrošnje nafte. Novi slučajevi infekcije zabeleženi su u Južnoj Koreji i Kini, koje su već saopštile da su pobedile bolest i počele da otvaraju preduzeća.

  Smanjenje proizvodnje u SAD koje zvanično nisu preuzele na sebe nikakve obaveze, povezane su sa ozbiljnim problemima u industriji. Većina malih i srednjih preduzeća koje se bave eksploatacijom nafte nalaze se na ivici bankrotstva. Zbog toga je Bela kuća uspela da dobije da Federalne rezerve uključe u program pomoći i naftne kompanije.

  Tagovi:
  Nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga