07:54 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 050
  Pratite nas

  Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da u Kolumbiji pripremaju borce za novi upad u njegov zemlju. Rusija za to vreme traži da se o situaciji u Venecueli diskutuje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  „U Kolumbiji se formiraju nove grupe plaćenika, imamo podatke, imena, prezimena, mesta, informacije o organizatorima i onima koji ih pokrivaju i ponovo sve ukazuje na predsednika Kolumbije Ivana Dukea“, rekao je Maduro u televizijskoj izjavi.

  Potpredsednik Venecuele Padrino Lopes je juče objavio informaciju o privođenju 39 bivših pripadnika venecuelanske vojske koji su dezertirali i sada pokušavaju ponovo da uđu na terotoriju zemlje preko granice s Kolumbijom.

  Moguće je da su privedeni deo diverzione grue koja je učestvovala u operaciji oružanog upada, naveo je on.

  U međuvremenu, Rusija je zatražila da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija održi sednica na kojoj bi bio razmotren pokušaj oružanog upada u Venecuelu.

  „Rusija je tražila da se danas pred SB UN diskutuje o pokušaju oružanog upada u Venecuelu“, rekao je za RIA izvor u Savetu bezbednosti dodajući da za sada nema informacija da je takav sastanak uvršten u dnevni red.

  Stalni predstavnik Venecuele u UN Sameul Monkada uputio je u sredu pismo predsedavajućem Saveta bezbednosti u kojem od njega traži da se to telo pozabavi situacijom u njegovoj zemlji.

  Diskusija pred SB je, prema njegovim rečima, potrebna da bi se potvrdilo da je „agresija koju su izvele vlade u Bogoti i Vašingtonu  3. i 4. maja bila oružani upad koji je ugrozio mir i bezbednost venecuelanskog naroda i Venecuele“. Pored toga, SB UN treba da izda saopštenje u kojem se osuđuje i zabranjuje primena sile u bilo kom vidu protiv Venecuele, dodao je on.

  Šta se dogodilo u Venecueli

  Ministar inostranih poslova Venecuele Nestor Reverol, izjavio je 3. maja da je pred zoru grupa naoružanih kolumbijskih ekstremista pokušala da izvrši invaziju u Venecuelu preko lučkog grada Gvaira, do kojeg je došla čamcima-gliserima. Maduro je izjavio da je cilj ove invazije bilo njegovo ubistvo.

  Među uhapšenima bilo je i dvoje Amerikanaca, koje je Maduro nazvao pripadnicima ličnog obezbeđenja američkog predsednika Donalda Trampa. Njima je, prema odluci Nacionalnog suda u Venecueli, određen pritvor. Vlasti Kolumbije i Sjedinjenih Američkih Država demantovale su ove optužbe.

  Prema podacima venecuelanskih vlasti, nakon neuspelog napada privedeno je ukupno 45 učesnika. 

  Raspisana je i međunarodna poternica za direktorom privatne vojne kompanije „Silverkorp“ Džordanom Gudrom, opozicionim poslanikom iz tima Huana Gvaida – Serhiom Vergarom i političkim savetnikom iz Majamija Huanom Hoseom Rendonom, koji je optuže za organizovanje napada.

   

   

   

   

   

  Tagovi:
  sednica, Savet bezbednosti, Rusija, upad, Maduro, Venecuela
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga