12:27 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (175)
  51117
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države predale su Ukrajini uređaje za noćno osmatranje, termovizore, radio-stanice i medicinsku opremu u vrednosti većoj od 25 miliona doalra, radi korišćenja u zoni ratnih operacija u Donbasu, saopštila je pres-služba američke ambasade.

  „Uprkos pandemiji kovid 19, SAD nastavljaju da isporučuju pomoć Ukrajini u oblasti bezbednosti! Ove nedelje je odsek za vojnu saradnju dobio uređaje za noćno osmatranje, termovizore, radio-stanice i medicinsku opremu u ukupnoj vrednosti većoj od 25 miliona dolara, u cilju korišćenja u zoni operacija ujedinjenih snaga”, piše u saopštenju ambasade na Fejsbuku.

  Podsetimo, ranije su SAD predale snagama za specijalne operacije pri Oružanim snagama Ukrajine šatorski kamp u vrednosti većoj od 1,5 miliona dolara, kao i dodatna prevozna sredstva, koja ukrajinski vojnici mogu da koriste u Donbasu.

  Povećana aktivnost SAD u Ukrajini

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

  Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima Kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između sukobljenih strana i dalje dolazi do razmene vatre.

  Američki instruktori sa ukrajinskim vojnicima
  © Sputnik / Stringer
  Američki instruktori sa ukrajinskim vojnicima

  Prema stručnjacima, državni udar u Ukrajini, omogućio je povećanu aktivnost SAD u ovoj zemlji, koja se između ostalog ogleda u finansiranju SAD izgradnje centara, čija je osnovna delatnost obučavanje grupa za sabotažu i špijunažu, odnosno grupa koje će izvoditi vojne operacije pre svega u urbanom okruženju. Preko ovih centara se obavlja se kontrola, pružanje finansijske pomoći, ali i pripremanje ukrajinskih vojnika u okviru programa koji su razradile SAD.

  Ruski eksperti ističu da je uvećanje vojnih baza SAD na teritoriji Ukrajine opasno, jer se unutar ove zemlje još uvek vode borbe, a prisustvo stranih trupa još više pogoršava stvar i ne doprinosi uspostavljanju mira u zemlji.

  Pročitajte još:

   

   

  Tema:
  Situacija u Donbasu (175)
  Tagovi:
  pomoć, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga