13:16 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 1033
  Pratite nas

  Američki časopis „Drajv“ uvrstio je ruski protivpodmornički sistem „Paket-E/NK“ na listu najboljih protivtorpedskih sistema koji se trenutno koriste u mornarici.

  Prema mišljenju autora članka, brod opremljen sistemom „Paket-E/NK“ poseduje jedinstvene odbrambene mogućnosti, jer sistem samostalno izračunava putanju neprijateljskog torpeda i lansira raketu. „Paket-E/NK“ u stanju je da uništi torpedo na udaljenosti od 1.400 metara i na dubini od 800 metara. Jedan lansirni sistem može biti opremljen sa osam uređaja za presretanje.  

  Ispaljivanje torpeda
  © Wikipedia / Mate 3rd Class Ramon Preciado

  „Paket-E/NK“ primenjuje se kada brod ne uspeva da izbegne torpedo, koji je primećen na radaru.

  Autor lista ukazuje i na efikasnost uređaja za hidroakustično suprotstavljanje „Vist 2“, koji se lansira sa broda ili podmornice, nakon čega stvara moćan akustički šum i tako onesposobljava glave za samonavođenje na torpedima. „Vist 2“ takođe može poslužiti i kao lažna meta. Prema rečima zapadnih stručnjaka, ukoliko se lansira veći broj tih uređaja, postoji velika verovatnoća da će zaštititi brod ili podmornicu.

  Američki list je visoku ocenu dodelio i izraelskom sistemu „Torbuster“, koji funkcioniše drugačije od ruskog. „Torbuster“ procenjuje neprijateljska torpeda i formira „lažne“ mete, a zatim eksplodira u njihovoj blizini i tako ih uništava. Na spisku se našao i američki protivtorpedski sistem „Krou“ (CRAW), koji funkcioniše kako u aktivnom, tako i u pasivnom režimu.

   

  Tagovi:
  Ratna Mornarica, mornarica, paket, naoružanje, podmornica, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga