14:09 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1582
  Pratite nas

  Uprkos pandemiji virusa korona, NATO nastavlja sa vojnim manevrima kod granica Rusije s namerom da isprovocira Moskvu na agresiju, piše austrijski „Kontra magazin“.

  Rusija već drugi mesec za redom poštuje jednostrani moratorijum na održavanje vojnih vežbi kod granica zapadnih zemalja, podseća autor lista. Međutim, NATO je 14. maja završio u Letoniji međunarodnu operaciju za deminiranje pod nazivom „Otvoreni duh“ (Open Spirit). I to nije sve. Alijansa u junu planira da održi manevre pod nazivom „Saveznički duh“ (Allied Spirit), a cilj je prebacivanje američke vojske kod granica Rusije, piše portal.

  Prema dostupnim informacijama, u okviru vojnih vežbi „Saveznički duh“, Alijansa priprema da prebaci američku vojsku u Evropu i da rasporedi snage duž ruskih granica.

  „Kontra magazin“ ističe da je ranije planirano da se manevri održe u aprilu, ali su odloženi zbog pandemije virusa korona.

  Navodi se da će, pored američkih, u vojnim vežbama učestvovati i poljski vojnici. Nije isključeno da će biti aktivni i američki borbeni avioni, uključujući strateške bombardere. Eksperti smatraju da Moskva neće ostati nema na aktivnost SAD i druih zemalja NATO-a kod svojih granica. Pored toga, ruska strana bi mogla da ukine moratorijum i nastavi da održava vojne vežbe, smatra autor članka.

  „Očigledno je da NATO na taj način pokušava da isprovocira Moskvu. Nakon toga će optužiti Rusiju za 'agresiju', insistirajući da je zbog toga neophodno povećati broj vojnih vežbi. Konstantni pokušaji Kremlja da normalizuje i poboljša odnose sa NATO-om nisu od koristi zbog neprijateljskog stava 'pristalica hladnog rata' u Alijansi“, navodi autor članka.

  Portal zaključuje da Brisel i Vašington, očigledno, nisu zainteresovani za konstruktivnu saradnju sa Rusijom.

  Rusija poslednjih godina ukazuje na neviđene aktivnosti NATO-a kod svojih zapadnih granica, te je Moskva više puta izražavala zabrinutost zbog povećanja broja NATO snaga u Evropi. Alijansa to opravdava „obuzdavanjem ruske agresije“.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Evropa, vojne vežbe, Letonija, Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga