11:12 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2285
  Pratite nas

  Američki vojnici, angažovani u bazi Tanf u Siriji, aktivno sarađuju s terorističkom jedinicom Islamske države, ispričao je ruskim novinarima Abu Hamza, komandir terorističke grupe koja je prešla na stranu vladinih snaga.

  Prema navodima, grupa je obučena u vojnoj bazi Sjedinjenih Američkih Država, ali nedavno se predala jedinicama Bašara Asada, istovremeno napustivši uporište. Kako je bilo saopšteno, odbegle militante spremali su za diverzije na naftne i transportne objekte, kao i za terorističke akte na teritoriji pod kontrolom Damaska.

  „Amerikanci smatraju da je to njihova zemlja. Ponašaju se kao kraljevi tamo. Kapetan Majk, ma, svi su oni tamo isti... Rade, sarađuju s pripadnicima Islamske države. Radili su s njima, a sada ih obučavaju i sarađuju“, ispričao je Abu Hamza.

  Kapetan Majk, koga je pomenuo odbegli militant, bio je njegov instruktor. Prema rečima Hamze, instruktor ništa ne zna o tome da američke vlasti „koriste sirijske teroriste“, „on samo ume da koristi oružje“ i obučava kako se ono koristi. Konkretno, Abu Hamzu obučavali su za rukovanje američkim mitraljezima kalibra 40 i 50 mm.

  U regionu Tanf, na sirijsko-jordanskoj granici, smeštena je vojna baza SAD. U zoni od 55 kilometara oko baze, koju kontrolišu američki vojnici, nalazi se izbeglički kamp.

  Ruski vojnici, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Rusije i Sirije više puta su saopštavali da je situacija u kampu blizu humanitarne katastrofe.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  teroristička grupa, američka vojska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga