05:50 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1223
  Pratite nas

  Agencija za kosmički razvoj SAD namerava da pošalje u svemir grupu satelita koji mogu da prate hiperzvučne objekte u atmosferi. Prvi sateliti će biti poslati u orbitu već 2022. godine, navodi portal C4ISRNET.

  Agencija namerava da zaključi ugovor sa nekom od kompanija za izradu i proizvodnju prvih osam špijunskih satelita. Oni treba da budu opremljeni sa infracrvenim sistemom za detekciju i da imaju mogućnost da razmenjuju podatke sa satelita iz iste satelitske mreže. Ona treba da bude napravljena 2022. godine.

  Pre dve godine predstavnici Ministarstva odbrane SAD su saopštili da je potreban perspektivni sistem zaštite od hiperzvučnog oružja. On bi trebalo da uključuje i nove satelite koji mogu da otkrivaju hiperzvučne objekte koji lete u atmosferi. Za sada u Americi ne postoji takav sistem.

  Kako piše „C4ISRNET“, Agencija za kosmički razvoj planira da do 2024. godine pošalje u orbitu 150 satelita.

  Agncija će do 21. maja 2020. godine primati zahteve od kompanija-proizvođača za izradu satelita.

  Ranije je bilo objavljeno da će ruski brodski kompleksi sa huperzvučnom krstarećom raketom „Cirkon“ početi da se koriste na razmeđi između 2020-2021. godine. Osim rada na raketi „Cirkon“, u Rusiji su u toku i drugi projekti na stvaranju hipersoničnog naoružanja: avijacioni kompleksi sa hiperzvučnim raketama „Kindžal“, „Avangard“.

  Tagovi:
  raketa, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga