11:23 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  14210
  Pratite nas

  Ukraden je novac namenjen izgradnji američkih vojnih bioloških laboratorija na teritoriji Ukrajine. Jedan rukovodilac je prilikom kontrole tokom preuzimanja objekta izgrađenog u Odesi bio u stanju samo da kaže: „Bog neka vas čuva ako ovo proradi”, ispričao je „Zvezdi” specijalni dopisnik televizije „Rusija 1” Aleksandar Rogatkin.

  Naime, Rogatkin je samostalno istražio aktivnost američkih bioloških laboratorija u Ukrajini. On tvrdi da američke laboratorije nisu tako strašne, kao što se čini.

  „Sa Ukrajinom nam se malo posrećilo, Amerikanci su dodelili Ukrajincima novac za izgradnju ovih laboratorija, ali je novac uspešno pokraden. Jedan rukovodilac, koji je primio objekat izgrađen u Odesi, prilikom kontrole ventilacije, koja je trebalo da odgovara petoj bezbednosnoj kategoriji, bio je u stanju samo da kaže: ’Bog neka vas čuva, ako ovo proradi.‘ Nadajmo se da zahvaljujući mentalitetu Ukrajinaca tamo ništa nije ni moglo biti izgrađeno i nije ni došlo do laboratorijskih istraživanja, za razliku od Gruzije“, ispričao je Rogatkin.

  Prema navodima, poslanici ukrajinske partije „Opoziciona platforma — za život“ u aprilu su zatražili da se istraži aktivnost petnaestak vojnih bioloških laboratorija SAD. Po mišljenju opozicionara, nakon pojave laboratorija na teritoriji Ukrajine, primećena su neobična žarišta opasnih bolesti.

  Kako se navodi, predsednik političkog odbora „OPZŽ“ Viktor Medvedčuk uputio je zvaničan zahtev ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom i zatražio sve informacije koje se tiču aktivnosti bioloških laboratorija SAD na teritoriji zemlje.

  Zelenski je odgovorio da ovo pitanje nije u njegovoj nadležnosti i objasnio da njime treba da se bavi vlada.

  Još u jesen 2018. godine bivši ministar Državne bezbednosti Gruzije Igor Georgadze tvrdio je da je dobio celu fasciklu s dokumentima o zastrašujućim činjenicama koje potvrđuju da su u laboratorijama mogla biti sprovedena biološka istraživanja na ljudima.

  Laborant u Centru Ričard Lugara u Gruziji
  Sputnik
  Laborant u Centru "Ričard Lugara" u Gruziji

  Laboratorija „Ričard Lugar” u Gruziji, nazvana po republikanskom senatoru, izgrađena je u cilju pripreme preparata i sredstava borbe protiv biološkog oružja. Nju je lično otvorio zamenik ministra odbrane SAD, uz aktivno učešće tadašnjeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Odesa, SSSR, Ukrajina, laboratorija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga