21:19 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1608
  Pratite nas

  Provladini mediji u Turskoj optužili su vaseljenskog patrijarha Vartolomeja za umešanost u pokušaj državnog udara 2016. godine i vezu sa opozicionim propovednikom Fetulahom Gulenom.

  Turski magazin „Gerček Hajat“, koji pripada izdavačkoj grupi provladinog lista „Jeni Safak“, objavio je specijalni broj pod nazivom „Gulenizam: ko je terorista Fetulah Gulen? 100 godina istorije terorističke organizacije“ u kojem se vaseljenski patrijarh Vartolomej optužuje za vezu sa opozicionim islamskim propovednikom Fetulahom Gulenom i umešanost u neuspešni državni udar u Turskoj 2016. godine. Kao dokaz za svoje tvrdnje, list je objavio fotografiju gde Vartolomej stoji pored Gulena.

  Pored Vartolomeja, sa Gulenom se povezuju i glavni rabin Turske i bivši jermenski patrijarh u Carigradu, pa i papa Jovan Pavle II, koji je preminuo 2005. godine. 

  Patrijarh Vartolomej je negirao optužbe, nazvavši ih „nerealnim i neodgovornim“ i izjavio da turska pravoslavna opština izražava zabrinutost zbog praćenja svojih religioznih lidera i „lažnih optužbi“ protiv njih.

  Neki u Turskoj se plaše novog talasa grčkog pogroma kao što se desilo u oktobru 1955. godine u Istanbulu i Izmiru.

  Postoji verzija i da je cilj tog teksta bio da se Vartolomej podseti da treba da bude lojalan predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu. 

  Pre dve godine Nacionalna obaveštajna služba Turske optužila je vaseljenskog patrijarha za vezu sa Gulenom i američkom CIA. Mediji su pisali da turske specijalne službe prate Vartolomeja i njegovo okruženje po celom svetu, posebno u SAD.

  Tagovi:
  Turska, Redžep Tajip Erdogan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga