08:51 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 125
  Pratite nas

  Amerika je sankcijama protiv Venecuele blokirala više od 116 milijardi dolara, a raspored američkih snaga u Karipskom moru izgleda kao pokušaj uspostavljanja morske blokade Venecuele, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „Zbog jednostranih ograničavajućih mera SAD, količina blokiranih venecuelanskih aktiva iznosi više od 116 milijardi dolara. Na taj način zemlji jednostavno uskraćuju resurse i mogućnosti da nabavi preko potrebne lekove, vakcine, sredstva za ličnu zaštitu, medicinsku opremu u vreme epidemije“, istakla je Zaharova.

  Prema njenim rečima, uticaj ekonomskih sankcija protiv Venecuele sličan je delovanju virusa korona na ljudski organizam.

  „U oba slučaja pogođen je sistem za snabdevanje kiseonikom. Razumem da je ovo vrlo simbolična slika, više umetnička, ali SAD, deo političkog establišmenta, pokušavaju da učine sve kako bi uništili Venecuelu“, istakla je portparolka.

  Pokušaj morske blokade Venecuele 

  Ona je takođe izjavila da bi Moskva želela da zna pravu svrhu prisustva američke mornarice i vazduhoplovnih snaga u Karipskom moru, a prema njenom mišljenju, raspored američkih snaga u regionu izgleda kao pokušaj uspostavljanja morske blokade Venecuele.

  „Prema informacijama Pentagona, američka Ratna mornarica formirala je udarnu grupu u Karipskom moru. Tamo su premeštena tri razarača u pratnji broda i protivpodmorničkih letelica. Naveli su da je cilj koraka osiguravanje bezbednosti morskog prostora za operaciju koju realizuju Vašington i saveznici. Odavno nije bilo takvog rasporeda snaga u regionu. Uključivanje brodova u manevre poklopilo se sa informacijama o tome da Iran šalje naftne tankere za isporuku goriva u Venecuelu. U tom kontekstu, napori SAD izgledaju kao pokušaji da uvedu morsku blokadu Venecuele“, istakla je Zaharova.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Karipsko more, sankcije, zaharova, Venecuela, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga