18:44 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 69
  Pratite nas

  Lufthanza je blizu postizanja sporazuma s nemačkom vladom o državnoj pomoći od 9,0 milijardi evra (9,9 milijardi dolara).

  Prema sporazumu, država bi stekla 20 odsto udela u najvećoj nacionalnoj avio-kompaniji, u nastojanju da spasi vazduhoplovnu industriju od posledica korona krize.

  Nemački avio-prevoznik je saopštio danas da će prema sporazumu vlada dobiti dva mesta u nadzornom odboru kompanije, ali uz pravo glasa samo u izuzetnim okolnostima, kao što je, na primer, sprečavanje preuzimanja firme, prenosi Rojters.

  „Lufthanza već nedeljama pregovara s Berlinom o državnoj finansijskoj podršci koja bi joj pomogla da izađe na kraj s predviđenim dugotrajnim padom putovanja, a kamen spoticanja u pregovorima je pitanje koliku kontrolu država treba da dobije u kompaniji u zamenu za tu podršku. Izvori uključeni u pregovore navode da državni fond za ekonomsku stabilizaciju još nije izneo konačnu ponudu i da bi to trebalo da učini danas.

  Iz „Lufthanze“ su rekli da očekuju da će uslovi sporazuma uključiti obustavu budućih isplata dividendi i ograničenje plata menadžmenta, dodajući da paket mora da odobri Evropska komisija.

  Program podrške uključuje kredit od tri milijarde evra od državne banke KfV i konvertibilnu obveznicu, uz mogućnost njene prodaje za dodatnih 5,0 posto državnog udela plus jednu akciju u slučaju javne ponude za preuzimanjem od treće strane.

  U nemačkoj avio-kompaniji se nadaju da će sporazum biti brzo zaključen čime bi se dugoročno obezbedila njena solventnost. Nemački mediji su kasno sinoć izvestili da je dogovor postignut, a kancelarka Angela Merkel je izjavila da uskoro očekuje sporazum o paketu pomoći Lufthanzi, ali nije iznela nikakve detalje.
  Tagovi:
  avio-kompanije, Lufthanza
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga