22:12 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1348
  Pratite nas

  Bivši specijalni predstavnik Stejt departmenta za pitanje Ukrajine Kurt Volker predložio je da se promene uslovi stupanja bivših sovjetskih republika u NATO, kako teritorijalni konflikti ne bi predstavljali smetnju za njihovo članstvo u Alijansu.

  U okviru onlajn-diskusije „Kijevskog foruma za bezbednost“ Voker je izjavio da „Rusija ne želi da Ukrajina, Gruzija i Moldavija uđu u Alijansu i da je okupirala određene teritorije u tim državama“.

  „Članice Alijanse nemaju posebnu želju da prime u svoje redove države koje imaju teritoriju koju je Rusija okupirala, pošto, prema 5. članu povelje NATO-a, to bi automatski značilo da treba da ratuju sa Rusijom i vrate te teritorije silom“, rekao je Volker.

  Zato je on predložio da se izmene pravila stupanja u Alijansu jednog broja država, tako da se peti član neće ticati okupiranih teritorija.

  „Mi se obavezujemo da prvi nećemo primeniti silu, kako bismo ih (teritorije) vratili i podržavaćemo samo mirnu reintegraciju tih teritorija i obnovu celovitosti zemlje koja želi da stupi u NATO. To treba da destimuliše Rusiju da nastavi okupaciju tih teritorija“, izjavio je bivši američki diplomata.

  Volker je u periodu od 2017-2019. godine bio na funkciji predstavnika Stejt departmenta za Ukrajinu

  Tagovi:
  Gruzija, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga