09:09 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Piše
  53242
  Pratite nas

  Kina stavlja tačku na mešanje Zapada u njena unutrašnja pitanja. Svekineski narodni kongres sprema Rezoluciju koja predviđa donošenje Zakona o nacionalnoj bezbednosti koji zabranjuje secesiju, subverziju, strano mešanje i terorizam u Hongkongu.

  Novinar, dugogodišnji dopisnik iz Kine Milorad Denda za Sputnjik pojašnjava da je Zakon koji imaju gotovo sve zemlje sveta trebalo da donese hongkonški parlament odmah pošto je prešao pod suverenitet NR Kine, još 1997. godine, ali se to nije desilo.

  "Peking je ovim rekao da postoje stvari koje su u sferi državnog nacionalnog suvereniteta Kine, a Hongkong je specijalni administrativni region u okviru nje i suverenitet nad tom teritorijom ima isključivo Peking. Drugim rečima, Kina izvršava stvari koje su u okvru njegovog suvereniteta i zaštite nacionalnih interesa", kaže Denda.

  Vojnik stoji tokom govora kineskog predsednika Si Đinpinga na ceremoniji otvaranja 19. kongresa Komunističke partije u Pekingu
  © AP Photo / Andy Wong
  Očekuje se da će Svekineski narodni kongres usvojiti Rezoluciju krajem sledeće nedelje.

  Žestoka reakcija Zapada zbog odlučnog poteza Kine

  Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će SAD snažno reagovati, ako Kina uvede novi Zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu. Velika Britanija, Kanada i Australija zajednički su izrazili duboku zabrinutost zbog narušavanja njegove autonomije, a reagovala je i Evropska unija.

  Denda kaže da Kinezi smatraju da će zakon upravo doprineti da prestane urušavanje principa "jedna zemlja dva sistema", kako Peking vidi strano mešanje i nemire u Hongkongu tokom prošle godine.

  "Jedan naslov iz kineske štampe "Zakon o nacionalnoj bezbednosti je posmrtno zvono za američko mešanje u stvari Hongkonga", zapravo pogađa fokusnu tačku ovih reagovanja. Sva ona, a i donošenje ovog Zakona odvijaju se na fonu žestokih sukoba koji su se, pogotovo sa pandemijom koronavirusa, zaoštrili do mere vrlo visokih tenzija između Pekinga i Vašingtona", kaženaš sagovornik.

  Predsednici SAD i Kine, Donald Tramp i Si Đinping, na marginama Samita G20 u Osaki
  © AP Photo / Susan Walsh
  Predsednici SAD i Kine, Donald Tramp i Si Đinping, na marginama Samita G20 u Osaki

  Široka antikineska kampanja u SAD

  Jasna je i pozadina reakcija Donald Trampa na donošenje zakona. U Vašingtonu se koriste sva sredstva da se široka antikineska kampanja sprovodi na svim frontovima, ističe sagovornik Sputnjika.

  "Povika o tome da će biti ugrožena autonomija Hongkonga je upravo na fonu antikineske kampanje, odnosno američke predizborne kampanje u kojoj je Kina glavni fokus zarad pridobijanja glasača. Ovo je samo korišćenje svih prilika i mogućnosti da se održava tenzija antikineske kampanje", ocenjuje Denda.

  Očigledno, Kinezi smatraju da SAD i njeni saveznici konačno moraju da shvate da je Hongkong deo Kine i da će sve što se njega tiče određivati i čuvati kinesko zakonodavstvo, a ne američke manipulacije. Poruka Pekinga je da Zapad mora da shvati da se ovde radi o kineskoj unutrašnjoj stvari i da jedan svetski policajac tu nema šta da traži, ocenjuje Denda.

  Demonstracije u Hongkongu
  © AP Photo / Kin Cheung
  Demonstracije u Hongkongu

  Kako će se Peking braniti

  "Kinezi će u eri antikineske retorike i kampanje čvrsto stajati na očuvanju sopstvenog suvereniteta i nacionalnih interesa. Ne treba zaboraviti da su u toku pripreme da se narednih meseci obnove procesi u Hongkongu, da se stvara situacija haosa koji bi vodio daljem urušavanju tog grada, dela kineske ekonomije. Ovo je korak Pekinga da te stvari predupredi, da zemlja pokaže da brani svoje nacionalne interese i suverenit", ističe naš sagovornik.

  On dodaje da Kinezi znaju da je to duga borba u kojoj će biti potrebno koristiti sva sredstva da bi se sačuvali nacionalni i državni interesi.

  Očekuje se da će Svekineski narodni kongres usvojiti Rezoluciju krajem sledeće nedelje, a Zakon o nacionalnoj bezbednosti do kraja jula, a zatim ostaje da ga usvoji i parlament Hongkonga.

  Tagovi:
  pritisak, Velika Britanija, nemiri, nacionalna bezbednost, Zakon, Hongkong
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga