17:32 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 150
  Pratite nas

  Nijedna zemlja na svetu ne može opstati izolovano – sve države izvoze određene proizvode, ali isto tako uvoze robu kako bi zadovoljili domaću potražnju. Međutim, pandemija virusa korona značajno je uticala na svetsku trgovinu, prekinut je lanac snabdevanja i potkopane su mnoge međunarodne veze koje su se dugo vremena formirale.

  Još je rano da se sumira kako je pandemija uticala na svetsku trgovinu i svetsku ekonomju, ali je već sada jasno da su najveći svetski uvoznici pretrpeli veliku štetu.

  Navodimo 10 zemalja koje su bile najveći uvoznici pre epidemije

  1. Najveći svetski izvoznik u 2018. godini bile su Sjedinjene Američke Države, koje su ostvarile obim uvoza od 2,61 bilion dolara. Amerika čini 13,4 odsto svetskog uvoza. Stručnjaci smatraju da je trgovinski sukob sa Kinom imao veoma negativan uticaj na uvoz. Amerika većinom uvozi automobile, sirovu naftu, eletronsku opremu, kao i delove za automobile.

  Kamion prolazi pored teretnih kontejnera u luci Savana u američkoj državi Džordžija
  © AP Photo / Stephen B. Morton
  Kontejneri sa kineskom robom u luci Savana u američkoj državi Džordžija

  2. Na drugom mestu je Kina – obim uvoza je 2018. godine iznosio 2,13 biliona dolara. Kina nije samo drugi najveći uvoznik na svetu, nego jedan od najvećih izvoznika robe. Kina prvenstveno izvozi industrijsku robu, dok uvozi sirovu naftu, rudu bakra, automobile, zlato. Najveći trgovinski partneri Kine su Južna Koreja, Japan, SAD, Nemačka i Australija. Kako se navodi, zbog trgovinskog sukoba između SAD i Kine, obim trgovine značajno je smanjen.

  Radnik pored teretnog broda u luci Kingdao u istočnoj kineskoj provinciji Šadong
  © AFP 2020 / STR
  Radnik pored teretnog broda u luci Kingdao u istočnoj kineskoj provinciji Šadong

  3. Nemačka se nalazi na trećem mestu, jer je 2018. godine zemlja uvezla robu u vrednosti od 1,28 biliona dolara. Nemačka je svetski centar automobilske industrije, tako da uvozi delove za automobile, kao i naftne proizvode, lekove i različitu opremu.

  Preduzeće BMV u Nemačkoj
  © AFP 2020 / JAN WOITAS
  Preduzeće BMV u Nemačkoj

  4. Japan je 2018. godine uvezao robu u vrednosti od 748 milijardi dolara. Kao i Južna Koreja, i Japan je prinuđen da uvozi veliku količinu proizvoda kako bi zadovoljili unutrašnju potražnju na tržištu. Japan uvozi sirovu naftu, naftne proizvode i benzin. Četvrtina proizvoda se uvozi iz Kine i 11 odsto iz SAD.

  Panorama Tokija, glavnog grada jedne od najvećih ekonomskih sila sveta.
  © Sputnik / Natalia Seliverstova
  Panorama Tokija, glavnog grada jedne od najvećih ekonomskih sila sveta.

  5. Listu od prvih pet zatvara Velika Britanija, koja je 2018. godine ostvarila obim uvoza od 674 milijarde dolara. Uvoze se automobili, sirova nafta, naftne prerađevine, zlato, lekovi, Više od trećine robe uvoze iz Nemačke, Kine, SAD i Holandije.

  London, prestonica Velike Britanije
  © Flickr / Francesco Sgroi
  London, prestonica Velike Britanije

  6. Francuska je 2018. godine uvezla robu u vrednosti od 672  milijarde dolara. Zemlja uvozi automobile, sirovu naftu, naftne prerađevine, delove za avione i benzin. Francuska je i među najvećim izvoznicima na svetu.

  Pogled na Pariz i Trijumfalnu kapiju , Francuska
  © REUTERS / Jacky Naegelen
  Pogled na Pariz i Trijumfalnu kapiju , Francuska

  7. Holandija se nalazi na sedmom mestu najvećih uvoznika na svetu – 2018. godine je ostvarila uvoz od 644 milijarde dolara. Država uvozi sirovu naftu, naftne proizvode, transpornu opremu i druge vrste opreme. Nemačka je najveći trgovinski partner Holandije, a iza nje su kina, Belgija, Luksemburg, Rusija i SAD.

  Polje lala u Holandiji
  © AFP 2020 / WILBERT BIJZITTER
  Polje lala u Holandiji

  8. Hongkong je specijalna administrativna oblast Kine, tako da više od 40 odsto uvoza pokriva Kina. Hongkong je 2018. godine uvezao robu u vrednosti od 626 milijardi dolara.

  Gužva na pijaci u Hongkongu
  Gužva na pijaci

  9. Južna Koreja je 2018. godine ostvarila obim uvoza od 535 milijardi dolara. Zemlja je uglavnom nabavljala proizvode kao što je sirova nafta, benzin, fotografsku opremu. Više od 20 odsto robe je uvezeno iz Kine, a pored nje glavni trgovinski partneri Južne Koreje su Japan i SAD.

  Pogled na Seul
  © Sputnik / Ramil Sitdikov
  Pogled na Seul

  10. Poslednje mesto na listi zauzima Indija. Zemlja je 2018. godine uvezla je robu u vrednosti od 514 milijardi dolara, što čini 2,6 odsto od ukupnog svetskog uvoza. Indija je uglavnom uvozila sirovu naftu, mašine i električne uređaje. Najveći trgovinski partner Indije je Kina.

  Indija i Kina, granica
  © AP Photo / Gurinder Osan
  Indija i Kina, granica

   

   

   

   

   

  Tagovi:
  pandemija, roba, uvoz
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga