17:04 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 430
  Pratite nas

  Ustavno veće Vrhovnog suda Venecuele TSJ, potvrdilo je kao zakonit novi rukovodeći sastav Nacionalne skupštine, koje su poslanici izabrali za 2020-2021. godinu, a u kom je umesto Huana Gvaida na mesto predsednika tog tela izabran Luis Para, saopšteno je iz TSJ Venecuele.

  „Ustavno veće Vrhovnog suda potvrdilo je kao zakonito rukovodstvo Nacionalne skupštine, imenovano 5. januara 2020. godine, za parlamentarni mandat 2020-2021. godine, u čiji sastav ulaze Luis Eduardo Para Rivero, kao predsednik Skupštine, Franklin Duarte kao prvi potpredsednik i Hose Gregorio Norjega, kao drugi potpredsednik”, piše u saopštenju TSJ, objavljenom na Fejsbuku.

  U skladu sa sudskom odlukom, formiranje paralelnog ili virtuelnog parlamenta je zabranjeno, a takve odluke neće biti pravosnažne. Svako službeno ili privatno lice, koje obezbedi ili iznajmi prostorije za rad takvih organa, smatraće se da je prekršilo zakon, a sve odluke takvog organa biće ništavne.

  Na zvaničnoj sednici parlamenta, 5. januara 2020. godine, umesto Huana Gvaida za predsednika Skupštine izabran je Luis Para. Nakon toga, poslanici-saveznici Huana Gvaida sastali su se posebno i odlučili da on ostaje na mestu predsednika i tokom sledećeg mandata.

  Stručnjak za međunarodne krizne grupe Ajvan Brisko, pojasnio je da je time Gvaido faktički uklonjen s mesta predsednika Nacionalne skupštine i tako bio lišen mogućnosti da bude proglašen za privremenog predsednika.

  Situacija u Venecueli

  U Venecueli su početkom 2019. godine počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Nikolasa Madura ubrzo nakon što je on položio zakletvu. Tadašnji predsednik Nacionalne skupštine, lider opozicije, Huan Gvaido, nezakonito se samoproglasio za privremenog predsednika.

  Opozicioni lider Venecuele Huan Gvaido
  © AP Photo / Matias Delacroix
  Opozicioni lider Venecuele Huan Gvaido

  Niz zapadnih zemalja na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama priznalo je Gvaida za predsednika. Maduro je, zauzvrat, optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da organizuju puč kako bi postavile Gvaida za svoju marionetu i preuzele prirodne resurse Venecuele. Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje dale su svoju podršku Maduru kao jedinom legitimnom predsedniku Venecuele.

  U Moskvi su Gvaidov „predsednički status“ nazvali nepostojećim.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  skupština, Venecuela, Huan Gvaido
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga