12:06 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  5778
  Pratite nas

  Virus korona nije promenio svet do neprepoznatljivosti, već je samo ubrzao postojeće tendencije. Jačanje Kine u svetu dovelo je do preraspodele vlasti, u čijem središtu je sukob Pekinga i Vašingtona oko koga se vrti sve, pa i Rusija, izjavio je predsednik Francuskog instituta za međunarodne odnose Tjeri de Monbrial u intervjuu za „Figaro”.

  Prema rečima političkog analitičara, sukob između Pekinga i Vašingtona intenziviran je dolaskom na vlast američkog predsednika Donalda Trampa, a zatim i početkom pandemije. Međutim, i pored rastuće napetosti, u kratokoročnoj perspektivi ni jedna ni druga strana ne žele oružani sukob.

  Jedino opasno pitanje ostaje Tajvan, smatra on, jer ako ostrvo odluči da traži nezavisnost, Peking će pristati na velike rizike, ne bi li sačuvao svoju teritoriju.

  Može li Kina da odmeri snage sa SAD?

  Kako tvrdi Monbrial, Kina se danas ponaša slično kao Japan u vladajućim prilikama druge polovine 19. veka, tokom „meidži» ere, kada je Daleki istok bio pod velikim pritiskom Zapada.

  Naime, Japanci su tada shvatili da moraju biti fleksibilni i da se moraju približiti zapadnim zemljama kako bi učili od njih, a zatim ih „pobedili na njihovoj teritoriji”.

  Portreti predsednika Donalda Trampa i Si Đinpinga
  © AFP 2021 / Nicolas Asfouri
  Portreti predsednika Donalda Trampa i Si Đinpinga

  Ali, stručnjak naglašava, kako Japanu u prošlosti, tako je i Kini sada potrebna mirna situacija u svetu za stabilan ekonomski razvoj.

  „Kina trenutno nije spremna da odmeri snage sa Sjedinjenim Američkim Državama”, insistira francuski politikolog.

  Peking je fokusiran, objašnjava on, na 2049. godinu, kada će zemlja obeležiti 100 godina od osnivanja Narodne republike Kine.

  SAD prolaze kroz krizu identiteta

  Što se Amerike tiče, smatra Monbrial, njena reputacija je primetno stradala zbog tekuće krize. Bez obzira na to, predsednik Tramp i dalje ima velike šasne za reizbor.

  „SAD trenutno doživljava ‘krizu identiteta’, koja bi u narednih 15-20 godina mogla dostići vrlo impresivne razmere”, naglašava Monbrial.

  Prema njegovom mišljenju, trend ka „američkom povlačenju” na međunarodnoj areni biće nastavljen. Međutim, ne treba očekivati veće promene u planovima NATO-a. Uprkos tome što je SSSR kao glavni razlog njegovog postojanja nestao, Alijansa nastavlja da živi, pre svega zato što je sada „jedina politička organizacija koja još uvek ujedinjuje Ameriku i Evropu”.

  Američka vojska u Evropi - ilustracija
  © Sputnik / Aleksandar Milačić
  Američka vojska u Evropi - ilustracija

  Amerikanci, smatra Monbrial, NATO vide kao snažno sredstvo koje može poslužiti u sukobu s Kinom, a rusko pitanje je sada u drugom planu, iako neophodno za opstanak Alijanse.

  Raspad EU katastrofalan i za Evropu i za svet, Kina menja pravila odlučivanja

  Govoreći o Evropi, francuski politički analitičar podsetio je da je Evropska unija do sada preživela sve velike krize, jer su u odsudnom momentu zemlje postajale svesne da bi raspad bloka bio „katastrofa za sve članice, pa čak i svet“. On upozorava da se najviše treba čuvati populista koji akumuliraju snage u Evropi, mada trenutno nema previše razloga za strah.

  Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu
  © Sputnik / Alekseй Vitvickiй
  Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu

  Što se tiče globalne situacije, po oceni Monbriala, trenutno je u toku postupak preispitivanja multilateralnog formata interakcije, u osnovi - isključivo zapadne ideje. Ojačavši, Kina je želela da promeni pravila odlučivanja u međunarodnim organizacijama.

  „Uspon Kine prouzrokovao je borbu za uticaj i sukob interesa u procesu preraspodele moći. Pandemija virusa korona bila je povod za razmišljanje. Danas je trenutak istine“, pretpostavlja politički analitičar. 

  Na pitanje da li je Zapad spreman da žrtvuje svoju moć i prizna da je svetu potreban organizovan sistem upravljanja, čak i ako u njemu neće prevagnuti jedna strana, Monbrial je odgovorio da sigurno postoji opcija da se ideja o multilateralnom formatu odbaci i svet postane veoma haotično mesto gde vrlo brzo izbijaju sukobi. Ali, kako analitičar zaključuje, danas se mnogi plaše haosa - i pandemija im je pomogla da to shvate prilično ozbiljno.

  Tagovi:
  Rusija, rivalstvo, uticaj, pandemija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga