01:22 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  99172
  Pratite nas

  Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da namerava da uvede sankcije zvaničnim licima Kine i Hongkonga koji potkopavaju autonomiju tog administrativnog centra.

  Tramp je saopštio da SAD ukidaju sve olakšice, između ostalog, trgovinske, koje je do sada imao Hongkong.

  „Kina nije održala obećanje da će osigurati autonomiju Hongkonga“, rekao je američki lider.

  Po njegovim rečima, Peking je „narušio preuzete obaveze“ i „jednostrano preuzeo kontrolu nad situacijom u sferi bezbednosti Hongkonga“.

  „To je tragedija za sve stanovnike Kine, Hongkonga i celog sveta“, naveo je Tramp.

  „Kina je zamenila formulu „jedna država – dva sistema“ na „jedna država – jedan sistem“, zato sam naložio da moja administarcija počne proces ukidanja olakšica koji daju privilegije Hongkongu“, dodao je on na konferenkciji za štampu u Beloj kući.

  Tramp je obećao da će Vašington revidirati sve preporuke Amerikancima povodom putovanja u ovaj nemirni region, i takođe ograničio ulazak u SAD naučnicima iz Kine, jer bi, navodno, mogli da ugroze bezbednost zemlje.

  Američki predsednik je saopštio da će „SAD preduzeti sve neophodne korake kako bi se činovnici Kine i Hongkonga, koji su direktno ili indirektno umešani u kršenja autonimije administrativnog okruga, našli pod udarom sankcija“.

  On je dodao da će razmotriti mere protiv kineskih kompanija koje trguju na američkim berzama, jer bi, kako kaže, ulaganje u te kompanije moglo da izloži američke državljane neosnovanom riziku. 

  Ranije je Kina saopštila da je „krajnje neophodno“ da se donese zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong. Demonstranti u Hongkongu ovu najavu ocenjuju kao grubo mešanje kineske Komunističke partije u autonomiju Hongkonga, ali zvanični Peking negira ove optužbe. SAD smatraju katastrofalnom odluku Pekinga i naglašavaju da ona potkopava autonomiju i slobodu Hongkonga.

  Tagovi:
  Hongkong
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga