14:20 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  160
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je članovima Saveta za bezbednost Rusije da utvrde stav Rusije u vezi s istupanjem Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu, kao i da razmotre sudbinu Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, čiji pregovori još nisu započeti između Rusije i SAD.

  Putin je na današnjem sastanku sa stalnim članovima Saveta za bezbednost Rusije poručio da im predstoji razmatranje nekoliko pitanja. Kao što je uobičajeno, to su tekuća pitanja unutrašnje bezbednosti i međunarodna dešavanja.

  „Kad je reč o međunarodnim temama, svakako, treba utvrditi stav Rusije povodom istupanja SAD-a iz Sporazuma o otvorenom nebu. Pored toga, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) uskoro ističe, a ozbiljni pregovori na ovu ključnu temu, ne samo za nas, već i za ceo svet, do sada nisu započeti. Zbog toga, moramo prodiskutovati o tome”, izjavio je Putin na sastanku.

  Juče je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da SAD neprekidno traže spoljne razloge kojima bi objasnile svoje korake za istupanje iz međunarodnih sporazuma.

  Sporazum o otvorenom nebu

  Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih

  Sporazum su potpisale ukupno 34 države, a većina njih su NATO zemlje, pa se može očekivati da će Amerika i nakon povlačenja iz ovog Sporazuma preko svojih partnera dobijati potrebne informacije.

  Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će Amerika izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu, zbog toga što ga Rusija krši. Moskva kategorički odbacuje takve optužbe i upozorava da Vašington svojom odlukom nanosi još jedan udarac sistemu međunarodne bezbednosti.

  Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja

  Podsetimo, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja između Rusije i SAD, koji je stupio na snagu 5. februara 2011. godine i dalje je jedini važeći sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj sporazum ističe naredne godine i ostaje veliko pitanje da li će biti produžen, s obzirom da se američka strana nije još izjasnila o tome.

  Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio da je pitanje hoće li START-3 biti obnovljen, s obzirom na nedostatke. Rusija je, sa svoje strane, nekoliko puta saopštavala da je spremna da te nedostatke razmotri.

  Američki predsednik Donald Tramp je svojevremeno izjavio da želi da razvije novi trilateralni nuklearni sporazum Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država, dok je Peking tu ideju odbacio.

  Prema ovom dokumentu, strane su se obavezale da će smanjiti broj nuklearnih bojevih glava u periodu od sedam godina na 1.550 jedinica, a broj interkontinentalnih balističkih raketa i balističkih raketa za podmornice i teške bombardere na 700 jedinica.

  Tagovi:
  Savet za bezbednost Rusije, Vladimir Putin, START 3, Sporazum o otvorenom nebu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga