22:14 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 148
  Pratite nas

  Predsednik Brazila Žair Bolsonaro objavio je da je Brazil pozvan na prošireni sastanak G7. Ranije je saopšteno da predsednik Donald Tramp namerava da pozove i Rusiju, Indiju, Australiju i Južnu Koreju. Brazilski ekspert Leonardo Trevisan smatra da time što neće pozvati sve članice BRIKS na sastanak, SAD planiraju da unesu razjedinjenost u taj blok.

  U razgovoru za brazilski Sputnjik, Leonardo Trevisan, profesor međunarodnih odnosa na Višoj školi za reklamu i marketing u Sao Paolu, istakao je da bi moguće učešće Brazila na sastanku G7 imalo poseban značaj za ovu zemlju. 

  „Pristupanje Brazila takozvanom proširenom formatu G7 je značajno. Ono bi pokazalo da je Brazil aktivan na međunarodnoj areni.“

  Istovremeno, stručnjak je istakao da je potrebno sačekati zvaničnu potvrdu poziva, jer su se do danas informacije pojavljivale samo na stranici brazilskog predsednika na društvenim mrežama. 

  „Pre toga slični slučajevi su već postojali, a informacije nisu u potpunosti potvrđene.“

  Kina bez poziva na sastanak G7

  Trevisan takođe smatra da SAD planiraju da unesu razjedinjenost u BRIKS, jer na sastanak neće biti pozvane sve članice bloka. 

  „BRIKS će predstavljati samo tri od pet zemalja, to jest, ako se potvrdi poziv Brazilu, Rusiji i Indiji, onda će Kina i Južna Afrika ostati po strani i doći će do izvesne podele u BRIKS. Ovo nije baš povoljna situacija. Na primer, odnos Brazila i Kine je veoma značajan. Trenutno prema izveštaju brazilskih medija, do 40 posto brazilskog izvoza ide u Kinu. Ovo je važan kupac za nas.“ 

  S tim u vezi, učešće Brazila u međunarodnom događaju u kojem neće učestvovati Kina, može se negativno oceniti u Pekingu i može naštetiti bilateralnim odnosima država, istakao je ekspert.

  Presidente do Brasil, Jair Bolsonaro, durante o discurso no Palácio do Planalto, 1º de agosto de 2019
  Eraldo Peres
  Učešće Brazila na događaju na kom neće biti Kine moglo bi se negativno oceniti u Pekingu: Žair Bolsonaro

  „Bilo bi bolje da Brazil, s obzirom na bliske ekonomske veze, održi međusobno razumevanje sa Kinom. Peking neće razumeti ako Brazil sedne za pregovaračkim stolom, za kojim neće biti Kine.“

  Istovremeno, Trevisan napominje da će se, ukoliko se Brazil nađe za istim stolom sa predstavnicima G7, verovatno pokrenuti pitanja u vezi sa politikom predsednika Bolsonara za vreme pandemije. 

  „Stav Brazila o pandemiji, odnos prema njemu, u izvesnom smislu odstupanje od stavova SZO, stavilo je zemlju u tešku poziciju.“

  Pored toga, Brazil mogu podsetiti na stare kontradikcije sa evropskim zemljama u vezi sa politikom zaštite životne sredine, rekao je ekspert. 

  Ekspert je zaključio da u vezi sa pandemijom Kovid-19 i stvaranjem novih ekonomskih veza i odnosa između zemalja, sastanci u formatima G7 I G20 dobijaju poseban značaj. 

  „Nakon pandemije biće uspostavljeni novi trgovinski odnosi. Biće potrebno prevazići, preispitati odnose između zemalja koji su uspostavljeni na osnovu protekcionizma. Na ovakvim sastancima biće moguće započeti ovu diskusiju odmah nakon pandemije.“

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sjedinjene Američke Države, G7, BRIKS
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga