06:47 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1363
  Pratite nas

  Američkoj vojsci nedostaje oko 2.000 pilota, pa u borbenim letelicama sve češće ostaju i oni koji bi već trebalo da su penzioneri.

  Od marta ove godine, Američko ratno vazduhoplovstvo dalo je 171 odobrenje pilotima da ostanu aktivni, iako je trebalo da se penzionišu, piše američki „Erfors tajms“.

  Veliki broj zahteva za ostankom u vojsci su posledica kombinacije dva faktora, krize u civilnom avio-saobraćaju, gde se uglavnom uhlebljuju vojni piloti po prestanku karijere, ali i hroničnom manjku broja pilota u američkoj vojsci.

  Kako je objavio poluzvanični vojni list „Star end strajps“, citirajući generala Dejvida Goldfajna, načelnika Štaba vojnih vazdušnih snaga, američkoj avijaciji nedostaje 2.000 pilota da bi imala punu popunjenost od 21.000 pilota predviđenu Nacionalnom odbrambenom strategijom iz 2018. godine.

  Američka avijacija već godinama pokušava da reši manjak broja pilota koji je oko 10 odsto, nudeći posebne novčane bonuse, pakete osiguranja, programe treninga i fleksibilnog radnog vremena. Međutim, ni to nije pomoglo, budući da su ponude civilnih aviokompanija izdašnije.

  Dejvid Goldfajn
  © AFP 2020 / VYACHESLAV OSELEDKO
  Pozvaće penzionisane vojne pilote koji sada lete u civilnim aviokompanijama, da se vrate u vojsku: General Dejvid Goldfajn

  General Goldfajn kazao je da će vazduhoplovstvo sada, zbog krize u vezi sa virusom korona, pozvati penzionisane vojne pilote da se vrate u službu. Dodao je da bi vojska godišnje morala da iškoluje bar 1.500 pilota kako bi mogla da smanjuje nedostatak kadra, a taj broj se sada kreće oko 1.300.

  Američke ekonomske mere pomoći privredi tokom pandemije virusa korona predviđaju zabranu otpuštanja do 1. oktobra za firme koje su dobile pomoć. Budući da su aviokompanije dobile ogromne iznose, zadržaće pilote do predviđenog roka.

  U vojsci se nadaju da bi posle tog roka mogli da vrate neke od penzionisanih pilota u svoje redove. Zbog toga su za njih, ali i za pilote koji žele da ostanu iako su ispunili uslov za penziju, ponudili i specijalne bonuse od 35.000 evra godišnje uz platu, plus paušal od 100.000 do 200.000 dolara u zavisnosti od dužine ugovora.

  Tagovi:
  piloti, američka avijacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga