20:05 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 03
  Pratite nas

  Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi najavio je novu „kairsku inicijativu“ za primirje u Libiji, koja predviđa prekid vatre od 8. juna u celoj Libiji i uslove političkog rešavanja situacije.

  „Međulibijska inicijativa usmerena je na prekid borbenih dejstava. Uključuje povlačenje strane vojske i razoružavanje grupa“, rekao je El Sisi nakon sastanka sa komandantom libijske nacionalne armije, maršalom Halifom Haftarom i predsednikom Parlamenta u Tobruku Akilom Salehom.

  U skladu sa „kairskom inicijativom“, prelazni period u Libiji će trajati 18 meseci, ukoliko se inicijativa prihvati.

  Prema njegovim rečima, inicijativa predviđa i ravnopravnu zastupljenost predstavnika tri regiona u predsedničkom savetu, objedinjavanje libijskih državnih institucija i usvajanje ustavne deklaracije.

  El Sisi je dodao da Kairo podržava međulibijsku inicijativu o prekidu vatre od 6 časova 8. juna, istakavši da sporazum takođe poziva na povlačenje stranih plaćenika i razoružavanje ekstremista.

  „Upozoravamo bilo koju stranu u Libiji da odustanu od namera da nastave razmatranje rešavanja krize u zemlji vojnim putem“, naglasio je predsednika Egipta.

  Prema „kairskoj inicijativi“, ona se zasniva na inicijativi usmerenoj na rešavanje libijskog sukoba, koju je u aprilu predložio šef libijskog parlamenta Akila Saleha.

  Prema mišljenju autora „kairske deklaracije“, važnu ulogu igraće Libijska nacionalna armija, koja će morati da se „bori protiv terorizma i štiti suverenitet Libije, zajedno sa drugim bezbednosnim agencijama i policijom“. Predsednički savet će moći da donosi najvažnije odluke koje se tiču odbrane samo zajedno sa glavnim komandantom Libijske nacionalne armije, precizira se u dokumentu.

  Situacija u Libiji

  Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.
  Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. 

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Inicijativa, prekid sukoba, vojni sukobi, sukob, Egipat, Haftar, libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga