14:02 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 418
  Pratite nas

  Japanski mediji su objavili da postoji mogućnost da su američki vojnici prikrili curenje velikih količina fluora u vojnoj bazi Ratnog vazduhoplovstva SAD na ostrvu Okinava 2018. godine.

  Japanska agencija Kjodo prenosi da je u uzorcima, koje su naučnici prikupili krajem avgusta 2018. godine, otkrivena visoka koncentracija organskih jedinjenja fluora, koji sadrži pena za gašenje požara i ulje za podmazivanje motora aviona. Prema rečima istraživača, koncentracija jedinjenja je 700 puta premašivala dozvoljenu normu.

  Prema navodima medija, u septembru ove godine koncentracija toksičnih materija u vodama u blizini baze bila je dosta niža, ali je i dalje premašivala normalne pokazatelje.

  Prema pisanju agencije Kjodo, Ministarstvo odbane Japana nije dobilo izveštaj američke strane niti bilo kakve konkretne informacije po tom pitanju.

  Štaviše, u aprilu ove godine u drugoj američkoj vojnoj bazi na Okinavi došlo je do ispuštanja otrovnih materija, koje se takođe koriste za gašenje požara. Ministarstvo odbrane Japana dobilo je dozvolu za pristup mestu događaja i učestvovali su u istrazi uzroka incidenta.

  U januaru 2020. godine je saopšteno da su toksične supstance otkrivene u bunaru koji se nalazi pored američke vojne baze Jokota, koja se nalazi u okviru prefekture Tokio.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  otrovne supstance, Japan, američka vojna baza, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga