12:46 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 30
  Pratite nas

  Meksiko je saopštio da ne namerava da učestvuje u sporazumu OPEK plus od jula. Bez njega, smanjenje proizvodnje nafte iznosiće 9,6 miliona barela dnevno, saopštio je izvor Sputnjika iz jedne od delegacija alijanse.

  „Meksiko je saopštio da će završiti sporazum u junu“, precizirao je izvor.

  Na pitanje da li će države OPEK plus u tom slučaju produžiti smanjenje proizvodnje nafte za 9,6 miliona barela dnevno za jul (kvota za Meksiko bila je 100 hiljada barela dnevno) umesto razmotrenih 9,7 miliona, on je odgovorio potvrdno – „9,6 miliona za jedan mesec“.

  On je precizirao da su se ministri OPEK plus u nacrtu odluke na kraju današnjeg sastanka složili da produže rekordni nivo smanjenja proizvodnje nafte do kraja jula, uzimajući u obzir nove okolnosti.   

  Ranije je izvor Sputnjika saopštio da su zemlje OPEK-a na sastanku u subotu odlučile da produže trenutno smanjenje proizvodnje nafte u okviru sporazuma OPEK plus za 9,7 miliona barela dnevno za još mesec dana, do kraja jula. Pri tome je iranski ministar nafte Bižan Zangane napomenuo da će ovaj nivo smanjenja biti produžen uz saglasnost zemalja koje ne ulaze u OPEK.

  Zemlje sporazuma OPEK plus su se u aprilu dogovorile o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno u maju-junu, zatim 7,7 miliona u drugoj polovini godine i 5,8 miliona dalje do kraja aprila 2022. godine. Kao osnova za smanjenje uzet je oktobar 2018. godine, ali je za Rusiju i Saudijsku Arabiju uzeto 11 miliona barela dnevno, od čega se, po analogiji sa svima, proizvodnja smanjuje za 23, 18 i 14 odsto, respektivno.  

   

   

  Tagovi:
  Nafta, OPEK, Meksiko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga