07:59 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1110
  Pratite nas

  Eksperti Svetske banke obnovili su izveštaj pod nazivom „Perspektive svetske ekonomije“ za jun 2020. godine u kome predviđaju pad svetske ekonomije, istakavši da su pandemija virusa korona i ograničavajuće mere gurnuli globalnu ekonomiju u duboku recesiju.

   

  „Pandemija virusa korona i karantinske mere imali su oštar i šokantan uticaj na svetsku ekonomiju, koju su gurnuli u duboku recesiju. Prema prognozama Svetske banke ove godine globalnu ekonomiju čeka pad od 5,2 odsto, što će biti najveći pad od Drugog svetskog rata. Smanjenje obima proizvodnje po glavi stanovnika pogodiće najveći procenat zemalja od 1870. godine“, navodi se u saopštenju Svetske banke.

  Pritom, 2021. godine očekuje se oporavak – rast svetskog BDP-a iznosiće 4,2 odsto, a ne 2,6 odsto kako se prognoziralo u januaru.

  Sa druge strane, banka predviđa da će krajem ove godine ukupan BDP u zemljama sa razvijenom ekonomijom pasti za sedam odsto, a u zemljama sa tržištem koje se formira i zemljama u razvoju – 2,5 odsto, što je prva „sveobuhvatna recesija u toj grupi zemalja u poslednjih 60 godina“.

  Analitičari smatraju da će najteže biti zemljama koje je bolest snažno pogodila, kao i onima koje ozbiljno zavise od svetske trgovine, turizma, izvoza sirovina i spoljnog finansiranja.

  Prema prognozama Svetske banke, BDP Rusije će 2020. godine pasti za šest odsto. Eksperti objašnjavaju da je to povezano sa pandemijom kovida 19 i padom cena nafte.

  Prema prognozama, ekonomija u Rusiji će početi da se oporavlja 2021. godine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  recesija, pandemija, BDP, ekonomija, svetska banka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga