22:12 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  436813
  Pratite nas

  Johan Galtung, norveški sociolog koji je predvideo raspad Sovjetskog Saveza upozorio je da su SAD kao globalna sila u fazi ubrzanog pada — i da će se raspasti 2020. godine.

  Naučnik koji je bio nominovan za Nobelovu nagradu, učestvovao je 1980. godine na naučnoj konferenciji u Moskvi tokom koje je javno izjavio da će za deset godina Berlinski zid pasti, a da će SSSR da se raspadne.

  Prema njegovom mišljenju, raspad je uslovilo nekoliko kontradikcija koje su postojale unutar sovjetskog sistema.

  „Govorimo o sukobu između saveza i njegovih partnera koji su želeli da steknu nezavisnost od Kremlja, sukobima između RSFSR i drugih republika unutar SSSR-a, koje su tražile veću autonomiju, stvaranju socijalističke buržoazije, prouzrokovane privilegijama partijske elite, razvojnom jazu između gradova i sela“, precizirao je Galtung.

  Moskovska javnost te godine nije puno obraćala pažnju na pomenutu izjavu. Međutim, Berlinski zid opstao je do 9. novembra 1989. godine, nakon čega raspad SSSR-a više nije mogao da se zaustavi.

  Posle toga norveški naučnik stekao je popularnost u SAD, a Amerikanci su Galtunga nazvali živim Nostradamusom.

  Norveški profesor, tačno je predvideo i druge istorijske događaje, među kojima su i protesti na Tjenanmenu u Kini i napad 11. septembra. Još 2000. godine predvideo je i da će se SAD kao globalna sila raspasti do 2025. godine. Međutim, za vreme Bušove administracije, Galtung je pomerio svoju prognozu za kolaps u SAD na 2020.

  U društveno-naučnoj knjizi „Pad američke imperije —šta dalje“, 2009. godine precizirao je da će porast fašizma u Americi biti dominantan u periodu opadanja njene moći. Takođe je dodao da će odnos Amerike prema NATO-u ukazati da SAD prestaju da budu supersila.

   

  Tagovi:
  Nostradamus, raspad, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga