05:26 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  13810
  Pratite nas

  Severna Koreja nema više šta da razgovara sa vlastima Južne Koreje i Pjongjang „isključuje“ sve linije komunikacije sa Seulom, saopštila je severnokorejska Centralna telegrafska agencija.

  U saopštenju agencije navodi se da su vlasti Južne Koreje dovele „međukorejske odnose do krajnje tačke“.

  „Došli smo do zaključka da nemamo više o čemu da razgovaramo za pregovaračkim stolom sa vlastima Južne Koreje, koje sa vremenom samo izazivaju razočaranje“, navodi agencija.

  Ovaj korak biće prvi na spisku odluka o potpunom gašenju svih mogućih sredstava komunikacije sa Južnom Korejom i prestanku drugih nepotrebnih dejstava, dodaje se u saopštenju.

  Agencija navodi da će sve telefonske linije između Severne i Južne Koreje biti isključene u utorak od 12 časova po lokalnom vremenu (5 po srednjoevropskom).

  Južnokorejski vojnici patroliraju u demilitarizovanoj zoni na granici sa Severnom Korejom
  © REUTERS / South Korean Defense Ministry/Yonhap

  „Naša strana će 9. juna 2020. u 12 sati u potpunosti prekinuti i isključiti komunikaciju između vlasti Severa i Juga Koreje, koja se održavala preko stalne međukorejske kancelarije za vezu, uključujući komunikacione veze između vojski Severa i Juga u oblasti Istočnog i Zapadnog mora, kao i hitnu liniju između zgrada Centralnog komiteta Radničke partije Koreje i Plave kuće (rezidencije predsednika Republike Koreje)“, navodi se u saopštenju Agencije.

  Napominje se da su 8. juna na sastanku za reviziju rada odeljenja za poslove Južne Koreje, zamenik predsednika Centralnog komiteta Radničke partije Koreje Kim Jong Čor i prva zamenica šefa odeljenja Centralnog komiteta Radničke partije Koreje Kim Jo Džong naglasili da „rad sa Jugom mora da se iz osnova pretvori u borbu protiv neprijatelja“.

  „Oni su razgovarali o postepenim planovima za delovanje protiv neprijatelja kako bi izdajnici i prevaranti platili za svoje zločine, a zatim su kao prvi korak dali nalog za potpuni prekid svih linija veze između Severa i Juga“, naglašava Agencija.

  Pogoršanje odnosa Severa i Juga

  Vlasti Severne Koreje su 5. juna objavile da nameravaju da razmotre zatvaranje međukorejske kancelarije za veze u Kesonu kao odgovor na slanje južnokorejskih propagandnih letaka na Sever.

  Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje je u odgovoru pozvalo lokalne javne organizacije da prestanu sa slanjem antisevernokorejski letaka u Severnu Koreju i obećalo da će takve mere zakonski zabraniti. U petak je Ministarstvo saopštilo da su u to vreme linije veze između dve Koreje radile normalno.

  Međukorejska kancelarija za veze otvorena je u septembru 2018. godine u pograničnom Kesonu, koji se nalazi na teritoriji Severne Koreje. Njen rad usmerene je na održavanje stalnih kontakata između zemalja i razvoj međukorejske razmene. U početku su se predstavnici severa i juga dogovorili da se u Kesonu sastaju dva puta dnevno, ali nakon izbijanja pandemije virusa korona, lični sastanci zamenjeni su telefonskom komunikacijom.

  Tagovi:
  Južna Koreja, Severna Koreja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga