18:54 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Piše
  31095
  Pratite nas

  Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je nedavno izvršnu uredbu kojom je Stejt Departmentu naložio da preduzmu konkretnije akcije u zemljama u kojima je primijećeno kršenje vjerskih sloboda, opredijelivši 50 miliona dolara za podršku takvim naporima.

  Izvršna uredba, nazvana „Unapređenje vjerskih sloboda u svijetu“, nalaže Stejt Departmentu i američkoj Agenciji za međunarodni razvoj Ju-Es-Ejd (USAID) da finansiraju programe koji promovišu i štite vjerske slobode u inostranstvu.

  Naredba takođe nalaže američkim diplomatama da, zajedno sa partnerskim zemljama, izraze zabrinutost zbog sve češćih primjera vjerske diskriminacije, i ulože dodatan napor da takvo stanje poprave.

  Potpisivanje je uslijedilo nakon što su predsjednik i prva dama posjetili svetilište Jovana Pavla Drugog u Vašingtonu, prenosi The Hill.

  Tramp je u uredbi istakao da je zaštita vjerskih sloboda “moralni i nacionalno-sigurnosni imperativ” te “spoljnopolitički prioritet Sjedinjenih Američkih Država”.

  Naredba predsjednika uslijedila je nakon objavljivanje godišnjeg izveštaja američke Komisije za vjrske slobode (USCIRF).

  Riječ je o nezavisnom, dvostranačkom savjetodavnom organu vlade, zaduženom da na osnovu temeljnih analiza izvuče korisne zaključke i da preporuke za dalje političko djelovanje.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Donald Tramp
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga